Українці живуть на 12-13 років менше, ніж європейці

— 27 жовтня 2011, 10:33

Про це в інтерв’ю Українській службі Бі-бі-сі сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова, яку цитує Дзеркало Тижня.

В то й же час, за її словами, скорочення населення відбувається не тільки в Україні. "В усіх без винятку європейських країнах народжуваність не забезпечує навіть простого відтворення населення", — сказала Лібанова.

Вона навела такі чинники скорочення населення Європи.

"Впливає те, що діти, по-перше, перестали бути економічно необхідні, тому що господарська діяльність родини не залежіть від чисельності дітей. По-друге, діти перестали бути страховкою на старість, тому що є ціла система забезпечення людини на схилі років", - зазначає вона.

"По-третє, вартість виховання, освіти, догляду за дітьми постійно зростає з різних причин. Зростає вартість послуг. Четверта причина – високий рівень освіти жінок, взагалі їх емансипація. П’яте – смертність немовлят є дуже низькою, і дитина, яка народилась, скоріше за все, буде жити доволі довго. Раніше народжували багато дітей тому, що багато вмирало в дуже ранньому віці. Зараз такої "страховки" вже немає", — наголосила директор Інституту демографії.

Лібанова вважає, що в подальшому кількість мігрантів до України буде збільшуватися. "Безперечно, сюди будуть приїздити люди з різних країн світу. Переважною мірою, приїздитимуть звідти, де рівень життя нижчий за український, і заробітна плата нижча за українську, умови життя гірші, де менш безпечно і таке інше", — сказала вона.

Разом с тим Лібанова пропонує ставитися до цього спокійно і "готуватися, готувати населення, адаптувати політику, розробляти відповідні заходи аби цих людей адаптовували, щоб вони не перетворювалися на криміногенний осередок".

Реклама:

Головне сьогодні