Данія ввела податок на жирну їжу

— 3 жовтня 2011, 11:01


Податок становить 16 крон (близько 2,15 євро) на кілограм насиченої жирної кислоти, яка міститься у багатьох продуктах: від молока і масла до піцци, повідомляє Deutsche Welle.

Так, наприклад, ціна 250-грамової упаковки масла збільшиться на 2,20 крони. В середньому продукти харчування, які зачіпає новий податок, після нововведення подорожчали на 10%.

Новий податок, який викликав черги біля кас супермаркетів, розробив данський уряд, прагнучи у такий спосіб сприяти боротьбі з ожирінням населення/

Тим не менше, Данська конфедерація промисловців виступила із різкою критикою запровадження нового податку.

"Те, як це робилося - адміністративне жахіття. Маю сумнів, що це сприятиме оздоровленню населення. Це просто податок", - заявила представниця конфедерації Гітте Гестегаве.

За її словами, процедура вирахування податку є надзвичайно складною, адже виробник має задекларувати вміст жирів як у процесі виробництва, так і у кінцевому продукті. Водночас, за її словами, Данія хоч і стала першою країною, де запровадили податок на жири, але, швидше за все, не останньою. Інші країни також виношують аналогічні плани.

Водночас, не факт, що данський податок протримається аж надто довго. Експерт з юридичних питань ЄС Єппе Розенмеєр з Данської федерації малого та середнього бізнесу каже, що Єврокомісія зараз вивчає подробиці цієї ініціативи і має підозру щодо недотримання забезпечення конкуренції у новому документі.

У підсумку імпортні товари можуть виявитися дешевшими за вітчизняні через різницю у процесі декларування жирів, пояснює він. Данський виробник платитиме за весь жир, як у процесі виробництва так і у продукті, тоді як закордонний платитиме лише за жири у кінцевому продукті. "Сподіваємося, цей податок довго не протягне",- сказав Розенмеєр.

Реклама:

Головне сьогодні