Тест

Дискотеки і кафе під загрозою закриття через наркотики

Зміни, які розробив і вніс на розгляд парламенту Кабінет міністрів, передбачають закриття установи (ресторану, клубу, кафе, кінотеатру, дискотеки), якщо у ній виявлено системне або масове (три і більше особи) вживання чи збуту наркотичних речовин, повідомляє Deutsche Welle.

Зафіксувавши такі випадки, правоохоронні органи тепер можуть зробити подання до органів місцевого самоврядування та суду, який матиме право закрити заклад на три місяці.

При повторному порушенні, покарання збільшується до півроку. Причому, рішення суд повинен прийняти впродовж місяця. Закон також зобов’язує правоохоронців офіційно попередити власників закладу про такі факти і дати можливість врегулювати проблему.

Зазначимо, що повідомлення правоохоронців про виявлення наркотичних чи психотропних засобів у нічних клубах країни – не рідкість. За оперативною інформацією міліції, у 40% такого роду закладах молодь вживає заборонені речовини.

Президент Гільдії рестораторів Львова Марк Зархін вважає, що з дією цього закону, власники ресторанів та нічних клубів стануть "у певній мірі заручниками".

"Якщо говорити про добросовісні заклади, де не продають наркотики, - пояснює Зархін, то власники ще не знають, як протистояти проблемі. Адже не можуть нести відповідальності за клієнтів, які можуть принести заборонену речовину і вжити, приміром, у туалеті. Обшук при вході – це дикість і заборонено законом".

Ресторатор не виключає, що правоохоронці можуть зловживати законом, приміром, на догоду конкурентам. "Це, звісно, один із шляхів для закриття закладу. Законодавство далеко не сприяє розвитку підприємництва, а правоохоронці взагалі можуть вчиняти будь-які дії проти ресторанного бізнесу", - каже Марк Зархін.