Брейвік постав перед судом

— 14 листопада 2011, 15:59

Це перша прилюдна поява правого екстреміста, повідомляє Бі-бі-сі.

Він постав перед судом, де зібралися десятки журналістів і норвезьких громадян, вбраний у темний костюм. 32-річний Брейвік перебував за ґратами відтоді, як 22 липня влаштував бомбовий напад в Осло і здійняв стрілянину в молодіжному таборі на острові Утойя.

Попередні слухання в його справі проводилися за закритими дверима.

Журналістка Анне Леер, яка була в залі суду, сказала, що там панувала напружена і дивна атмосфера.

За її словами, на засідання прийшли біля 30 родичів жертв Брейвіка, а сам підсудний дивився їм в очі, коли зайшов у судову залу.

ВІДЕО ДНЯ

Брейвік, як розповіла журналістка, виглядав спокійним і зібраним, але суддя не дав йому зачитати заздалегідь підготовану заяву.

Він визнає масові вбивства у липні, але не визнає факту злочину. Брейвік вважає, що скоєні ним вбивства були "необхідними", щоби врятувати Європу від мультикультурності.

У п'ятницю Верховний суд Норвегії постановив, що слухання в понеділок буде відкрите, скасувавши постанову іншого суду, який пропонував заслухати свідчення Брейвіка відео зв'язком з його тюремної камери, - повідомляє на своєму веб-сайті видання Norway Post.

Адвокат Брейвіка Гейр Ліппестад схвалив рішення Верховного суду і сказав, що його підзахисний прагнув, аби процес над ним був відкритий.

Серед багатьох людей, які зібралися біля приміщення суду, є вцілілі в нападах Брейвіка і родичі вбитих ним юнаків і дівчат.

Суддя на слуханні в понеділок залишив Брейвіка за ґратами ще на 12 тижнів, але пом'якшив умови його утримання в одиночній камері, - розповіла Анне Леер.

Реклама:

Головне сьогодні