Тест

10-річний хлопчик на Одещині покінчив життя самогубством після знущань старшокласників

Про це "Сегодня" розповіла начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей Татарбунарського району Олена Симонова.

"4-класник повісився на наступний день після свого дня народження на горищі власного будинку через те, що над ним знущалися кілька старшокласників. Його мучителі били Діму в школі, ставили на коліна в туалеті, а весь процес знімали на відео на мобільні телефони. Відео вилучено, а за фактом самогубства порушено кримінальну справу за ст. 120, ч. 3 – примус до самогубства ", – каже Симонова.

За її словами, тіло хлопчика знайшла його мама, коли полізла на горище погодувати голубів, яких розводив її син. Передсмертної записки Діма не залишив. Проте оперативно-слідча група міліції досить швидко з'ясувала причини самогубства 4-класника – серед школярів знущання над ним секретом не були.

На думку однієї зі школярок, Світлани (ім'я на прохання дівчинки змінено), над Дімою знущалися через те, що він ... погано вдягався, був тихим і не міг за себе постояти: "Є у нас в школі кілька хуліганів. Вони себе називають "правильними пацанами". Вони мучили не лише Діму, але й декількох інших хлопчиків і знімали це на відео. А потім хвалилися цими роликами".

Дівчинка зізналася, що на власні очі бачила, як у шкільному коридорі в Діму плювали, його штовхали і тягали за комір. До речі, за словами Світлани, багато вчителів здогадувалися про те, що в школі відбувається недобре.

У свою чергу, директор Лиманської школи Андрій Казанжі відмовився прокоментувати обставини самогубства дитини. "Я нічого на цю тему говорити не буду", – заявив по телефону педагог.

Односельці загиблого хлопчика кажуть, що Діма був дуже тихим, з однолітками практично не спілкувався.

"Достатку в його родині не було. Але жили мирно, без дебошів і скандалів, батьки дітей не кривдили (у Діми ще дві старші сестри), - розповіла сусідка сім'ї Чумаченко Катерина. – Дімка голубів розводив, це були його найкращі друзі. Як тільки зі школи приходив, відразу на горище ліз".

Про знущання в школі хлопчик своїм рідним не розповідав. А його бабуся лише після смерті внука згадала, що за два тижні до трагедії Діма просив її не відправляти його до школи, але не говорив, чому.

На думку одеського юриста Ігоря Завальнюка, якщо вина старшокласників-мучителів буде доведена, то тюремне ув'язнення їм все одно не світить.

"За статтею 120, ч. 3 дорослим (з 16 років) загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі. Якщо ж мова йде про винуватців-підлітків, яким ще немає 14-ти років, то найстрашніше, що їм загрожує, – переведення у спецшколу для малолітніх правопорушників. І то тільки в тому випадку, якщо буде доведено доведення до самогубства. Але в процесі судового розгяду справу можуть перекваліфікувати на злісне хуліганство. Тоді все закінчиться штрафом ", - пояснив правознавець.