Вікіпедію можуть тимчасово закрити

— 13 грудня 2011, 17:58

Причиною такого закриття є протест проти ухвалення законопроекту SOPA (Stop Online Piracy Act), який зараз на розгляді в Конгресі США.

SOPA задуманий як закон, спрямований на боротьбу з піратством в Мережі, і передбачає ряд заходів по відношенню до сайтів, що порушують авторські права. Приміром, правовласник зможе вимагати від платіжних систем та рекламних сервісів припинити співпрацю з сайтом-порушником, від пошукачів – виключити його з результатів пошуку, а від провайдерів – обмежити доступ користувачів до нього, пише Лента.ру.

Критики закону вважають, що він спрямований на цензурування інтернету. Проти прийняття SOPA виступили Google, Yahoo!, Facebook, Twitter, eBay та інші інтернет-компанії.

На своїй сторінці у "Вікіпедії" Вейлз вказує, що остаточне рішення про припинення роботи сервісу не буде прямо залежати від результатів голосування, проте обговорення дозволить йому зрозуміти настрої спільноти.

Вейлз пише, що поки в законопроекті залишається багато невирішених питань. Наприклад, незрозуміло, чи повинне блокування поширюватися на весь світ чи доступ до сайту буде обмежений тільки в США. У будь-якому випадку, зазначає він, подібна акція є безпрецедентною для англійської версії онлайн-енциклопедії.

В якості позитивного прикладу Вейлз наводить досвід італійської "Вікіпедії", яка припинила свою роботу 6 жовтня, висловивши таким чином стурбованість законодавчою ініціативою властей Італії.

Тоді розглянутий закон передбачав, що всі інтернет-ресурси повинні будуть публікувати спростування інформації протягом двох діб після звернення зацікавленої особи. Це, на думку представників італійської енциклопедії, було зазіханням на базові принципи ресурсу. На наступний день в законопроект були внесені суттєві зміни, і сайт відновив нормальну роботу.

На момент написання новини більшість голосів в обговоренні ініціативи Вейлза було віддано на користь блокування.

15 грудня SOPA буде розглянуто у Комітеті з питань судочинства Палати представників США.

Реклама:

Головне сьогодні