Киян закликають зробити щеплення собакам від сказу

— 20 грудня 2011, 17:48

Особливо просять звернути увагу на тих тварин, яким робили щеплення близько року тому, повідомляє прес-служба "Центру ідентифікації тварин".

Вакцинацію домашніх собак і котів можна провести безкоштовно в усіх державних ветеринарних клініках управління ветеринарної медицини у кожному районі Києва.

У КП "Клініка ветеринарної медицини" безкоштовно волонтери-опікуни можуть щепити безпритульних тварин, що знаходяться під їхньою опікою (тел. клініки: 515-09-16).

Як відомо, з метою ліквідації вогнища захворювання на сказ у Подільському районі оголошено карантин на 2 місяці.

Територію прилеглих районів Шевченківського, Оболонського та Святошинського визнано загрозливою зоною, де також будуть проводитися протиепізоотичні заходи.

У цей час ветеринарна служба міста буде планує щепити усіх тварин, сприятливих до сказу, які утримуються навколо вогнища інфекції.

Нагляд за щепленими тваринами буде проводитися впродовж 60 діб; безпритульних тварин навколо вогнища інфекції буде виловлено гуманними методами та проведено карантинування, відзначили у підприємстві.

Власників собак епізоотологи просять вигулювати на повідку та не допускати контакту з іншими тваринами.

Для довідки. Тварина, у якої може бути підозра захворювання на сказ, вирізняється неадекватною поведінкою. Сказ супроводжується мозковою інтоксикацією. Що призводить до нездатності тварини адекватно реагувати на звичні подразники. У хворої на сказ тварини може спостерігатися нервовий тік.

Найбільш яскравими ознаками хвороби можуть бути такі прояви як агресія, відтік слини (на фоні паралічу жувальних м’язів). Або ж навпаки – тварина може видаватися дуже спокійною і з великим ентузіазмом лащитися та лизати руки, разом з тим у неї з’являться панічний страх води. Ще одна ознака захворювання на сказ: тварина починає ловити неіснуючі мухи.

Хвора на сказ тварина не зупиняючись може пробігти сотню кілометрів, оскільки її мозок не працює і не подає сигналу про втому. Так тварина біжить, доки не впаде і на місці гине від виснаження. В такий спосіб сказ швидко може поширюватися на великі території.

Отримати консультації чи роз’яснення з приводу вакцинації тварин можна за телефоном 332-12-34.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні