Науковці: пліткувати- корисно для здоров’я

— 5 грудня 2011, 12:18

Невдалий шлюб приятельки, нестерпні діти сусідів, новий роман колеги – обговорюючи це за філіжанкою кави чи в соцмережі, одержують задоволення 85% жінок. Причому для кожної десятої зберегти цей секрет буде надто важко.

Такі результати дало опитування, проведене однією з косметичних компанії, пише The Telegraph.

"Обговорення пліток сприяє підвищенню рівня позитивних гормонів, таких як серотонін, зменшуючи відчуття стресу та тривоги", - говорить психолог Колін Гілл.

Під час обміну соковитими оповідками ми відчуваємо цікавість до того, що має розказати нам співрозмовник, і він, у свою чергу, відчуває те саме. Ось цей зв’язок, що виникає між нами, й змушує нас почуватися щасливішими, пояснює науковець.

Позитивний ефект має й порівняння себе з людиною, про яку ми пащекуємо, звісно, на нашу користь.

"Плітки часто супроводжуються чималою кількістю сміху, що сприяє утворенню всіх "щасливих" речовин у нашому мозкові, й навіть дає нам щось на кшталт м’язового тренування", - каже психолог.

Дослідники ж із Гарвардського університету порівняли людське пліткування зі звичкою мавп шукати одне в одного бліх. Обговорюючи інших, ми збираємо корисну інформацію про людські риси характеру та поведінку, намов би захищаючи себе й тим самим робимо можливим своє існування в великій групі.

"Це хороший спосіб дізнатися, які види поведінки є соціально прийнятними в вашій групі. Якщо хтось піднімає брови, коли розказує щось про когось, ви, відповідно до цього, модифікуєте свою поведінку", - говорить Гілл.

"Плітки – це необхідна частина людського життя. 99% і того, про що спілкуються люди, стосується інших людей... Без цього ми б померли", - запевняє психолог.

Реклама:

Головне сьогодні