Безпритульні тварини: вбивати чи рятувати?

Поки європейці збирають підписи із закликом бойкотувати Євро-2012 в Україні через жорстоке поводження з бездомними тваринами, в країні винаходять нові способи боротьби з ними.

30 днів для собаки

Державна ветеринарна і фітосанітарна служба виступила з черговою ідеєю. Заступник голови департаменту ветеринарної медицини відомства Дмитро Морозов, зокрема, запропонував розміщувати бродячих тварин у притулках. І якщо за 30 днів за ними ніхто не прийде - усипляти.

За його словами, стерилізація - не кращий вихід з ситуації, оскільки "потім чотирилапих знову відпускають на вулицю, де вони продовжують розносити хвороби".

Втім, ветеринари з такою позицією не погоджуються і наголошують на необхідності вакцинації. Натомість евтаназію вважають негуманним й найменш ефективним методом регуляції кількості бродячих тварин.

"Навіть стерилізовані бродячі собаки можуть розносити хвороби,- каже ветеринар-практик Олександр Закревський. - Щоб цього не траплялося, треба їх вакцинувати. Але ми ж розуміємо, що на це держава має давати кошти, і таке фінансування лягає на плечі тих, хто за ними має здійснювати нагляд".

Солідарна з ветеринаром старший науковий співробітник Інституту європейських досліджень НАН України Тетяна Метельова.

"Вбивство будь-якими засобами як метод регуляції кількості безпритульних собак веде до її збільшення і є найбільш неефективним методом, - каже вона. - Практикується виключно в окремих посткомуністичних країнах із сильним впливом мусульманських традицій".

Водночас, за словами науковця, в усіх країнах, де застосовують метод "відлов-стерилізація-повернення" кількість безпритульних собак залишається стабільною або зменшується.

Такої ж думки дотримуються і захисники тварин. Вони шоковані пропозицією чиновників легалізувати вбивство безпритульних чотирилапих. Зокрема, президент міжнародного товариства захисту тварин "SOS" Тамара Тарнавська впевнена, що безпритульні тварини становлять набагато меншу небезпеку, ніж люди-безхатченки.

"Це абсолютна дикість, - обурюється Тамара Тарнавська. - Весь світ пройшов шлях стерилізації і вирішив проблему саме таким чином. На заході стерилізація - одна з найгуманніших операцій, яка не дає можливість тваринам народжувати, але з іншого боку дозволяє їм нормально жити".

Ба більше - на думку захисників тварин, чиновники залякують людей скаженими собаками-монстрами, і зацікавлені в тому, щоб проблема не вирішувалась. Доказом цього можна вважати принаймні те, що щорічно на зменшення кількості безпритульних тварин виділяються мільйони гривень. Ці гроші, за словами зоозахисників, осідають в кишенях можновладців.

А як у них?

За даними Всесвітньої організації захисту тварин, Україна входить у п’ятірку країн з найгіршою ситуацією з тваринами-безхатьками, разом з Албанією, Азербайджаном, Білорусю, Вірменією.

Кількість безпритульних собак у містах України
За оцінками правозахісників та місцевих рад

Джерело: Всесвітнє товариство захисту тварин (WSPA), дані за 2010 рік

Тим часом, по-варварськи вбитих тварин в Києві знаходять чи не щодня. За словами волонтерів, вбивають не тільки безпритульних, але і тих, якими вони опікуються, - підгодовують та стерилізують.

На відео нижче, яке авторам надали волонтери, - вбиті тварини, що їх знайшли в різних районах столиці останнім часом. Цих собак або отруїли, або застрелили.

(Обережно! Відео не варто дивитись дітям та вразливим людям!)

Волонтери впевнені – такими жорстокими методами влада "готується" до Євро-2012, намагаючись показати, що Україна - європейська країна і безпритульних тварин на вулицях у нас немає.

Жорстоке поводження з тваринами в Україні

Лисичанськ


У місті на собак та кішок полюють за допомогою спеціальної рушниці. Про це повідомляють у Національному екологічному центрі України.

Після цього, мертвих і живих тварин кидають у топку, де температура перевищує 900 градусів. За даними екологів, крематорій на колесах, що їздить у місті вже другий рік, обійшовся у 198 тисяч гривень.

Його передали на баланс комунального автотранспортного підприємства "Коммунтранс", яке займається вивозом міського сміття. Відео.

Львів

У Львові отруєння тварин стали системними. Як повідомляють місцеві ЗМІ, з початку року зафіксовано 70 випадків отруєння собак, серед яких троє домашніх та багато опікунських собак, які є стерильними.

У Львівському товаристві захисту тварин заявляють, що люди, які труять тварин, навіть діляться рецептами отрути на своєму Інтернет-ресурсі і вихваляються "досягненнями".

Мертвих тварин знайшли на вулицях: Стрийська, Любінська, Кульпарківська, Петлюри, Тролейбусна, Майорівка, Липинська, Наукова тощо.

Деталі.

Київ


25 січня 2011 року у Києві від отрути загинули 5 домашніх собак, серед яких і ретривер прес-аташе посольства США Джеймса Вольфа.

Власники тварин, які загинули 25 січня, кажуть, що у всіх псів були однакові симптоми: піна з рота, ричання.

Місця найбільших звірств: Теремки, Троєщина, Петрівка, Борщагівка, Татарка, Академмістечко, Чоколівка, Голосієво.

Бездомні тварини в Україні: ретроспектива подій

1936 – у бюджет СРСР включається пункт щодо фінансування заходів по відлову й знищенню бездомних тварин.

1940 – відловом собак займаються служби міського управління.

1960 – за ініціативою Максима Рильського засновано Київське товариство захисту тварин.

2002 – виловлено і знищено 32 000 тварин

21 лютого 2006 – Президент Віктор Ющенко ухвалив закон "Про захист тварин від жорстокого поводження".

жовтень 2007 – введено в дію Програму стерилізації безпритульних тварин, а також передавання їх у притулки. У 2008 році її скасовано.

грудень 2008 — презентовано проект Львівського товариства захисту тварин "Щасливі історії - календар 2009", у якому розміщені фотографії порятунку й прилаштування тварин.

2009 – влада Лисичанська почала застосовувати пересувні крематорії для знищення безпритульних тварин, як етап підготовки до чемпіонату Євро-2012 в Україні.

5 січня 2010 – Україна отримала лист від населення Швейцарії з проханням "зупинити цинічне знищення тварин" в Україні. Ініціаторами виступили організації з захисту тварин "SOS" у Києві та "SOSCHATS".

15 липня 2010 – одна із найбільших світових організацій за права тварин РЕТА закликала своїх членів висловити протест на адресу високопоставлених керівників України та українських послів у країнах Західної Європи.

21 квітня 2011 – Народний депутат України О. Доній запропонував нову редакцію закону "Про захист тварин від жорстокого поводження". Насамперед було уточнено ряд термінів, обов’язки власників тварин, основні принципи реєстрації та обліку тварин, визначено особливості утримання диких тварин в неволі тощо. У жовтні ВРУ повернула проект на доопрацювання.

9 червня 2011 – директор УЄФА з питань Євро-2012 Мартін Каллен просить віце-прем'єр-міністра України Бориса Колеснікова врегулювати ситуацію в країні щодо бездомних тварин, не вдаючись до використання "жорстоких методів їх знищення".

21 червня 2011 – Леонід Кравчук звернувся з відкритим листом до чинного глави держави Віктора Януковича з проханням припинити жорстоке знищення безпритульних тварин, пов'язане з підготовкою до Євро-2012.

27 липня 2011 – масове отруєння собак у Львові, включаючи псів, які мали господарів.

вересень 2011 – ініціюється та розповсюджується петиція "Скажи Україні, аби припинила спалювати тварин живцем", що адресована президенту Віктору Януковичу. Її розповсюджують у соцмережах небайдужі користувачі. Вже зібрано близько 13 тисяч голосів.

25 вересня 2011 – у Тернополі розпочалася благодійна акція зі збору медикаментів та корму для безпритульних тварин "Нагодуй та зігрій".

4 жовтня 2011 – у Києві пройшла акція з вимогою зупинити масові вбивства безпритульних тварин напередодні Євро-2012. Ініціаторами виступила "Асоціації зоозахисних організацій України".

2 листопада 2011 – Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський ініціював розробку загальнонаціональної програми будівництва в найбільших містах країни сучасних притулків для собак. Пілотний проект буде реалізовано в Києві.

Над публікацією працювали: Ольга Войтович, Маргарита Ормоцадзе, Оксана Хмельовська, Тетяна Коваленко, Сергій Андрушко, програма DFJ.

Реклама:

Головне сьогодні