Столичні бомжи ігнорують відкриті для них притулки?

— 26 січня 2012, 13:07

Місць у "костелах" для бомжів вистачає, однак вони самі обирають вулицю, розповіла директор Будинку соціальної опіки Ірина Копотун, пише Кievpress.net.

За її словами, за шість років існування закладу 150 відведених місць у відділенні нічного перебування ніколи не були заповнені на 100%.

Ніч у такому будинку коштує 4 гривні. За таку ціну можна отримати дах над головою, їжу і одяг, а також певні медичні послуги.

Бомжі обирають переходи

"Ми можемо надати першу медичну допомогу, оскільки в нас є лікар і медсестра. Потім даємо направлення в лікарню, де людина може пройти обстеження. На харчування безпритульних з міського бюджету виділяють 7 гривень на добу. Зазвичай їх годують кашами із гречки, пшениці або ячменя. А також тушонкою, баклажанною ікрою, консервами з риби, чаєм і хлібом", - розповіла Копотун.

300 безпритульних готовий прийняти Центр адаптації у селі Ясногородка Вишгородського району. Попри те, що проживання там безкоштовне, центр ніколи не був заповнений на 100%.

Біда в тому, що люди не хочуть у притулок, а тим більше такий, де кілька гривень треба платити.

"Вони знайшли свій спосіб зігрітися: купують пляшку, розпивають, а тоді сплять у переході", - розповіла ТСН продавщиця, яка щодня спостерігає п’яну компанію бомжів.

Держава виділяє 7 гривень на харчування бомжів на день. Фото ye.ua

У Центрі обліку бездомних людей реєструють, видають посвідчення бездомних і допомагають одержати документи, щоб надалі ті могли шукати роботу. Однак, за словами експерти, рідко який бомж хоче працювати, більшість – влаштовує бродячий спосіб життя.

Є й такі, які не йдуть реєструватися, бо нечисті на руку або ж просто не волоцюги.

"Я пенсію отримую, я пенсіонер. У мене прописка Херсонська. А в столицю приїхав заробити гроші. На вокзалі підзаробляю, там-тут. Пляшки здаю. Ночую на вокзалі всередині", - розповів псевдобомж Олександр.

Чоловік навіть на їжі економить – до вокзалу щодня приїжджає машина з безкоштовними харчами для 150 безхатьків.

Для довідки. У Києві налічується близько 15 тисяч бомжів. В основному серед них близько 70% – працездатні чоловіки й 30% - жінки, тільки 2-3% - пенсіонери. Часом вони опиняються на вулиці після розлучення або якщо в них шахрайським способом відібрали квартиру. Однак 90% бездомних – це колишні засуджені, які відсиділи по 20, а то й більше років у в'язниці. Найбільша проблема безпритульних – алкоголізм.

Реклама:

Головне сьогодні