Вина Бордо поступаються винам Бургундії

— 31 січня 2012, 13:44

По-перше, загальна сума продажів на цьому аукціоні склала всього лише 44 млн. гонконгських доларів, тоді як прогноз склав 50-70 млн. доларів. А по-друге, деякі вина Бордо і зовсім не продалися.

Зокрема, були не продані кілька пляшок Chateau Latour врожаю 2003 року і кілька лотів Chateau Mouton Rothschild 2005 року. За визнанням представника аукціонного Дома Сотбіс в Китаї Роберта Слейга, 2003 рік був взагалі не популярний на цих торгах. Також не особливого успіху не мали вина Chateau Mouton Rothschild 1995 і 1996 років, і вино Chateau Margaux 1996 року, хоча до цього часу вони були досить популярні.

Зате, великою популярністю користувалися бургундські зразки. Топ-лотом став ящик бургундського вина від популярного нині господарства Domaine de la Romanée-Conti 1990 року, який продали за 1,8 млн. гонконгських доларів, а також 2 ящика врожаю 1988 року, кожен з яких був проданий по 1,6 млн.

На думку фахівців, Бургундія, Шампань і Каліфорнія останнім часом сильно поступаються раннім вінтажам Бордо.

Незважаючи на ці факти, винні експерти поки налаштовані дуже оптимістично. "Ринок Бордо, як і раніше, добре показує себе, з точки зору кількості і якості, і він буде залишатися таким ще довгий час. Зрештою, без Бордо ми б не змогли нічого продати", - заявив Слейг.

Утім, ціни на верхнє Бордо такі трохи впали. Про це свідчать цифри електронної біржі Liv-Ex. Зокрема, протягом останніх 12-ти місяців вартість на Шато Лафіт 2008 року знизилася на 45%. Більш ранні вінтажі цього господарства також впали в ціні на 26% у другій половині минулого року.

Також, згідно з даними Liv-ex, у першому місяці 2012 року Бургундія збільшила свою частку в загальному товарообігу біржі до 7%, хоча звичайно, до Бордо їй поки далеко (частка цих вин в товарообігу складає більш ніж 80%).

Реклама:

Головне сьогодні