Обрано переможців конкурсу World Press Photo

Гран-прі конкурсу отримав фотограф Самуель Аранда із Іспанії за фото жінки, яка обіймає свого пораненого родича.

Фотограф зробив цей знімок для видання The New York Times під час заворушень у Йемені.

За словами одного із членів журі, фотографія промовляє за весь східний регіон, не лише за Ємен, а і за Туреччину, Єгипет, Туніс, Лівію та Сирію - всі країни, на які поширилась "арабська весна".

Він також зазначив, що фотографія підкреслює роль жінки в арабському світі - вже не лише домогосподарки, а й активної учасниці протестів.

У категорії "Мистецтво та розваги" перемогу здобула робота Роба Хорнстри із представленої ним серії "Проект Сочі: Співаки Сочі", на якій зображено ресторанну артистку.

Девід Голдмен одержав відзнаку за кращий одиночний знімок "Афганістан". На ньому канадський військовослужбовець грає на барабанах на одній із військових баз у провінції Кандагар.

У категорії "Природа" перше місце отримала фотографія з серії "Війни носорогів" (автор Брент Стіртон), а кращим одиночним знімком стала робота "Полярний ведмідь, що залазить та стрімчак, аби з’їсти яйця морських птахів". Авторка Дженні Е. Роуз.

На фото Стіртона людина тримає в руці ріг білого носорога, видалений спеціально щоб захистити тварину від браконьєрів. На міжнародному ринку такий ріг цінують за вагою золота. За минулий рік Південна Африка втратила більше 400 носорогів.

Друге фото було зроблено на одному з Оранських островів Нової землі.

У категорії "Екстрені новини" перший приз здобула робота Коїчіро Тезука, що має назву "Лють цунамі". Смертельна хвиля, що накочується на будівлі міста Наторі, з’явилася за годину та 10 хвилин після потужного землетрусу 11-го березня 2011-го року.

Краще одиночне фото – робота Юрія Козирєва "На дорозі революції". На ній зображено лівійських повстанців у Рас-Лануф.

На фото Стефані Сенклер із назвою "Діти-наречені" зображено колишніх однокласниць Тахані (в рожевому) та Гхаду. Тахані вийшла заміж у свої 6 років, її чоловікові Маджеду на той момент було 25. Близько половини жінок у Ємені одружуються ще дітьми. Робота одержала перший приз у категорії "Проблеми сучасності".

Серед переможців у тематичних розділах, "засвітилася" і Україна. На світлинах головного штатного фотографа відділу інформації фотоагенції Getty Images Брента Стертона.

На кращій одиночній фотографії цієї категорії зображено українську повію Марію з Кривого Рогу. Жінка вживає наркотики, але стверджує, що й досі ВІЛ-негативна. Вона виховує 9-річну доньку.

У 2005-му році Брент Стертон вперше приїхав в Україну знімати проект "Картина епідемії ВІЛ/СНІД в Україні" для Глобальної коаліції по ВІЛ/СНІД. Але побачене настільки його вразило, що у 2011-му він повернувся – вже за власною ініціативою.

Пізніше, уже 30 листопада 2011-го року у "Лаврі" відкрилася його власна виставка "СНІД. Відкриті обличчя".

Категорія "Люди в новинах" – кращою одиночною фотографією стала робота Самуеля Аранди, яка завоювала і гран-прі конкурсу. Перемогу з у категорії отримало фото Йасуйоші Чіба "Цунамі".

Героями фотографії "Ніколи не відпущу", яка перемогла в категорії "Повсякденне життя", стали 89-річний Маркос та 87-річна Моніка, подружня пара з Буенос-Айреса. Вони прожили разом 65 років. Із 2007-го Моніка страждає на хворобу Альцгеймера, а чоловік про неї піклується, не відходячи ні на крок. Автор роботи – Алехандро Кірчук.

Як краще одиночне відзнаку отримало фото Даміра Саголджа "Північна Корея".

У категорії "Портрети" перше місце отримала робота Дональда Вебера "Кімната допитів". Знімалося в Україні.

Краще одиночне фото має назву "Датська та іранська культура", автор Лаерке Посселт. На ньому зображено 27-річну акторку Мелліку Мехрабан, яка народилася в Ірані, зростала в Данії, але дебютувала як актриса таки на батьківщині. Їй довелося покинути лаятися, навчитися вкривати голову та говорити про кохання без жодного слова чи доторку.

Крім того, винагородою відзначили і фото з зображенням активістки руху Femen Інни Шевченко. Світлина французького фотографа Guillaume Herbaut отримала другу премію у фотоконкурсі. Автор назвав свою роботу "Нові амазонки".

У категорії "Головні новини" найкращим було визнано фото "Битва за Лівію" Ремі Очлік.

Світлина "Мубарак іде" Алекса Маджолі стала кращою одиночною фотографією.

Головну відзнаку в категорії "Спорт" здобула чорно-біла світлина "Lucha libre у Ла Лоба", автор Томаш Гудзовати.

Lucha libre – мексиканська версія вільної боротьби, що за популярністю серед місцевого населення може зрівнятися з футболом.

Також у цій категорії відзначили фотографію Дональда Міраллє-молодшого "Світовий чемпіонат Ironman". На ньому зображено триатлетів, що пливуть скрізь риб’ячу зграю.

За матеріалами worldpressphoto.org.

Реклама:

Головне сьогодні