Спецслужби просили зібрати на Чарлі Чапліна компромат

— 17 лютого 2012, 17:07

Про це пише британська газета Independent, повідомляє Інтерфакс.

Згідно з розсекреченими в п'ятницю файлами британської служби розвідки МІ-5, американський уряд звертався в 1952 році до Лондону, з проханням знайти підозрілі факти про минуле великого актора, на підставі яких США могли б заборонити йому повернутися на свою територію. Якраз у той момент Чарлі Чаплін перебував не в США, а на батьківщині – у Великобританії.

Чарлі Чаплін у фільмі "Малюк". Фото з Вікіпедії

Американська влада рекомендувала британським колегам знайти старі документи й паспорти Чапліна, в яких могли міститися позначки про поїздки в Радянський Союз.

Судячи з розсекреченими документами, глава ФБР Едгар Гувер називав Чарлі Чапліна "головним голлівудським комуністом".

Як не дивно, МІ-5 не вдалося навіть виявити свідоцтво про народження Чапліна, на підставі якого британські спецслужби зробили висновок, що актор або взагалі народився не в Британії, або раніше мав інше ім'я. Висловлювалося навіть припущення, що Чарлі Чаплін народився у Франції.

У підсумку, США оголосили, що якщо британцям так і не вдасться знайти компромат на Чарлі Чапліна, його позбавлять візи у зв'язку з "аморальним особистим життям", оскільки він був викритий у позашлюбних зв'язках і історії з абортом.

Коли Чарлі Чаплін дізнався, що його позбавили американської візи, він оселився в Швейцарії і не повертався в США аж до 1972 року. Зірку німого кіно також позбавили у Великобританії звання лицаря, яке було повернуто йому тільки в 1975 році.

У 1958 році, коли стеження за Чарлі Чапліном все ще тривало, МІ-5 написали американським колегам, що, можливо, акторові симпатичні деякі ідеї комунізму, проте вони не мають нічого спільного з активними кроками в цьому напрямку.

Чарлі Чаплін народився в 1889 році у Великобританії. Він став кінозіркою вже в 1910-ті, коли знімався у комедійних фільмах і короткометражках в США. Великий актор помер у Швейцарії в 1977 році.

Загадка його народження, можливо, була вирішена в минулому році, коли було знайдено лист, в якому стверджувалося, що Чарлі Чаплін народився в циганському таборі неподалік від Бірмінгема, зазначає британська газета.

Реклама:

Головне сьогодні