Український байбак передбачив ранню весну

— 2 лютого 2012, 12:07

Про це заявив доктор наук, доцент біологічного факультету Харківського національного університету ім. Каразіна Віктор Токарський, повідомляють "Українські новини".

Свою заяву він зробив після того, як за традицією дістав Тимка з його будиночка на території біостанції університету в селі Гайдари Зміївського району Харківської області.

"Так сказав Тимко, і це не обговорюється", - сказав Токарський.

При цьому він заявив, що друга декада лютого буде холодною, а справжнє тепло прийде в середині березня.

Як відомо, 2 лютого 2011 року Тимко також бачив свою тінь, але тоді це означало пізню весну.

В Україні День байбака відзначають з 2004 року на території біостанції ХНУ ім. Каразіна в селищі Гайдари, де біологи займаються розведенням і вивченням байбаків.

Перша згадка про День бабака датована 1841 роком, а офіційним американським святом стало в 1886 році.

За американською традицією вважається, що якщо цього дня байбак, вилізши з нірки, побачить свою тінь, то весна буде пізня, а якщо день похмурий і тіні немає - то рання.

Крім харківського байбака, в Україні "працює синоптиком" ще львівський байбак Мишко.

Як повідомили у Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі, цього року бабака будитимуть 15 лютого, на свято Стрітення.

"Цього року ми традиційно будитимемо бабака на свято Стрітення – 15 лютого. Минулого року також 15 лютого наш бабак напрогнозував пізню весну і це справдилося", цитує директора центру Ігоря Антаховича прес-служба Львівської міської ради.

Прикмети святкування Дня бабака збігаються з традиційним українським святом Стрітення Господнього. У народі цей день ще називають Зимобором, коли "зима з весною стрічається та силами міряються, кому ще панувати".

Реклама:

Головне сьогодні