Вчені відтворили стародавній ліс

— 22 лютого 2012, 09:03

В ході дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Національної академії наук, група китайських і американських вчених проводила роботи на трьох розташованих недалеко одна від одної ділянках, покритих майже метровим шаром попелу, пише Бі-бі-сі.

Завдяки тому, що в результаті вулканічного виверження, папороті практично миттєво опинилися "законсервовані" під товстим шаром пилу і попелу, рослини збереглися в найдрібніших деталях.

Цей відрізок стародавнього лісу, розташований на території близько 1000 кв. метрів на заході Внутрішньої Монголії (автономної області на півночі Китаю), багато хто вже порівнює зі знаменитим італійським містом Помпеї, знищеним під час виверження Везувію.

В ході аналізу вченим вдалося виділити на цій території шість груп рослинності. Серед них були як невеликі деревоподібні папороті, так і давно вимерлі гіганти Sigillaria і Cordaites, що досягали 25 метрів.

За допомогою худодника, вчені склали карту всієї території, позначивши кожен відрізок лісу типом рослинності, виявленої в цьому місці. Таким чином, вчені реконструювали загальну картину, що спостерігається на цій рівнині сотні мільйонів років тому.

За словами професора Пфефферкорна, ця знахідка в майбутньому може стати підставою для вивчення більш ранніх і більш пізніх періодів на цій території Землі.

Реклама:

Головне сьогодні