Католицьку церкву звинувачують в кастрації хлопчиків у 1950-ті роки

— 20 березня 2012, 15:55

Одним із тих нещасних буцімто став 21-річний на той момент Хенк Хейтайс. Його кастрували в 1956-му році, після того, як він поскаржився до поліції на священників, які розбещували його в католицькому сиротинці.

Результати журналістського розслідування наводить газета NRC Handelsblad, пише The Telegraph.

Випадок Хейтайса не був поодиноким. Кастрації піддали іще щонайменше дев’ятьох хлопців, нині літніх чоловіків, розшукати яких поки що не вдалося.

Двох духовних осіб було визнано винними в сексуальному злочині щодо Хейтайса. Жертву ж було доправлено до католицької психіатричної лікарні, а згодом – до лікарні Святого Джозефа в місті Вехел.

Там, згідно з документами, пацієнта було кастровано "на його прохання". Щоправда, саме письмової згоди пацієнта серед паперів немає. Між тим, за свідченням джерел, тестікули Хейтайса були хірургічно видалені в рамках лікування його від гомосексуалізму, а також у якості покарання за звинувачення проти священників.

Хенк Хейтайс загинув у автокатастрофі в 1958-му році.

Факт його каліцтва торік підтвердив його друг, відомий голландський скульптор, 79-річний Корнеліус Рогге. Він дав свідчення про це, одначе їх проігнорували.

У грудні 2011-го в ході офіційного розслідування було одержано дані про 1800 випадків сексуального розбещення з боку священнослужителів та волонтерів голландської католицької церкви з 1945-го року.

Також з’явилися докази на користь причетності до того, що коїлося, колишнього прем’єр-міністра Голландії, Віка Маріджнена. У 1956-му році він очолював дитячий будинок, де розбещували хлопчиків, зокрема Хейтайса. Згодом, завдяки втручанню політика, двоє священників змогли уникнути ув’язнення за сексуальні злочини проти дітей.

"Я шокована тим, що хлопчиків кастрували в 1950-х роках. Я хочу, щоб було проведене незалежне розслідування. Ми маємо з’ясувати, скільки таких випадків було, хто знав про це, та чому уряд не втрутився", - заявила член парламенту Голландії від партії лейбористів Хадіджа Аріб.

Реклама:

Головне сьогодні