У китайських мікроблогах не можна згадувати про некрологи, афродизіаки та котів

— 22 березня 2012, 11:27

Найкумедніше з того, про що не можна говорити в Weibo, називає блог blockedonweibo.tumblr.com, пише The Sun.

Некролог. Twitter останнім часом потерпає від жартівників, що розповсюджують фальшиві звістки про смерть різних відомих людей. Як цьому зарадити, придумали керівники Weibo, заблокувавши слово "некролог". Це було зроблено після того, як минулого місяці інтернетом пішов поголос про вбивство чинного лідера Північної Кореї Кім Чен Ина.

Кіт будь-якого кольору. Багато хто з нас полюбляє переглядати та ділитися фотографіями чарівливих кошенят різних забарвлень. Це можна робити й через Weibo, однак не говорячи "кіт будь-якого кольору".

Річ у тім, що за цим на перший погляд безневинним ям можуть ховатися якісь кпини в бік колишнього очільника комуністичної партії Китаю, Дена Сяопіна, чи сучасної політичної системи. Адже в 1961-му році, говорячи про тодішню ринкову реформу, політик висловився так: "Байдуже, чорна кішка чи біла, дока вона ловить мишей, вона хороша".

Іслам. Нещодавно цьому слову знову дали зелене світло в Weibo, ймовірно, через незадоволення населення таких регіонів як Синьцзянь, де близько половини мешканців – уйгури-мусульмани.

Афродизіак. Цікаво, що до списку заборонених потрапило саме це слово, тоді як користувачам вільно дозволяється казати "Віагра" та "на одну ніч".

Температура конденсації. Це термін у китайській мові має й сленгове значення – щось на кшталт "показати сосок".

Мімі. Так зветься традиційний музичний інструмент, схожий на гобой. Про нього також не можна говорити в Weibo – бо на сленгу так, знову ж таки, називають жіночі груди.

Як відомо, нещодавно користувачів Weibo, що мешкають в Пекіні, зобов’язали реєструватися під їхніми справжніми іменами. Із часом боротьба з інтернет-анонімністю пошириться й на інші великі міста країни, пише Firstpost із посиланням на Reuters.

Реклама:

Головне сьогодні