Рівень радіації на "Фукусімі" у десять разів перевищує смертельну дозу

— 28 березня 2012, 17:09

Про це заявила Токійська енергетична компанія (Tokyo Electric Power Co, або скорочено - TEPCO), що побудувала атомну електростанцію і відповідає за її експлуатацію, повідомляє Бі-Бі-Сі.

У вівторок фахівцям компанії вдалося вдруге за останній рік опустити в реактор зонд. З'ясувалося, що крім несподівано високого рівня радіації, в реакторі не вистачає води, яку туди закачують для охолодження системи.

АЕС "Фукусіма-1" отримала серйозні пошкодження в результаті землетрусу 11 березня 2011 року і цунамі, яке виникло внаслідок землетрусу. Ліквідація наслідків аварії тривала весь минулий рік.

Лише в грудні влада країни повідомила, що всі шість реакторів станції знаходяться в стані так званого "холодного зупинення".

Як передає кореспондент Бі-Бі-Сі в Японії, фахівці TEPCO планують перевірити за допомогою зонда ще два пошкоджених реактора АЕС, і там ситуація може бути ще гіршою.

Керівництво Токійської енергетичної компанії стверджує, що високий рівень радіації ніяк не впливає на надійність охолодження реактора.

Однак радіація створить додаткові труднощі при остаточній консервації станції: знадобиться спеціальне обладнання, здатне витримати таке опромінення.

Тим часом багато хто в Японії висловлюють сумніви в надійності системи охолодження "Фукусіми-1". На даний момент ця система являє собою численні шланги, за якими воду закачують в реактори.

При цьому насоси розташовуються в кузовах вантажівок, що стоять на території станції. При новому землетрусі або цунамі вони можуть не встояти.

До березневої катастрофи 2011 третина електроенергії в Японії генерувалася на атомних електростанціях. Тепер же з 54 реакторів, які раніше діяли в країні, залишився тільки один: він знаходиться на острові Хоккайдо.

Передбачається, що і його відключать в травні цього року. Японія має намір повністю відмовитися від атомної енергетики: країна збільшила імпорт традиційних енергоносіїв, а енергетичні компанії модернізують старі електростанції, що працюють на неядерному паливі.

Реклама:

Головне сьогодні