Журналісти перевірили, як можна вступити у вуз за гроші

— 19 квітня 2012, 15:33

Ціни варіюються від 3 до 30 тисяч доларів. У вишах та міліції кажуть: це шахраї просто дурять довірливих людей, пише Сегодня.

"Допоможу з вступом у КНУ та інші вузи. Найсуворіша конфіденційність, 100% гарантія ", - говорить оголошення на відомому сайті "Сландо".

Журналісти вирішили перевірити, скільки це буде коштувати і зателефонували за вказаним номером.

"Ви хочете на юридичний на бюджет? Це коштуватиме 3 тис. доларів. У мене там людина працює, я вас з ним познайомлю, він все пояснить", - повідомив по телефону чоловік, який представився Олександром.

Зустріч призначили прямо біля входу в червоний корпус КНУ.

"Ви встаньте праворуч від входу і чекайте Сергія Ігоровича", - попросив Олександр. В цей час один молодик уважно спостерігав за нами. Сергій Ігорович виявився років 20-25, в чорному плащі, шарфику і з портфельчиком в руках.

"Не важливо, які у вас бали в атестаті. Я працюю на кафедрі земельних відносин юрфаку, ви ж розумієте для Києва це перспектива – БТІ, земля. З іншими кафедрами мені доведеться домовлятися. Коли закінчиться прийом документів, у нас на факультеті буде засідання. Я маю право провести двох родичів на бюджет. Тому гроші потрібно передати зараз, ви ж розумієте, що мені багато телефонують", - переконував нас хлопець. Передати гроші домовилися в суботу.

Пропонують допомогти зі вступом і в інші вузи. Щоправда, ціни називають вищі.

В КНУ кажуть, що все це неправда.

"Це провокація. У нас навіть коли іспити були, не було правила приймати родичів. Зараз тим більше - всі рейтинги вивішуються в системі "Конкурс" в інтернеті, все дуже прозоро. Пільги лише у дітей-сиріт, інвалідів 1, 2 групи, постраждалих від аварії на ЧАЕС, - вони всі занесені в єдиний держреєстр, їх документи легко перевіряються. Жодних засідань на факультеті з приводу прийому не проводиться - цим займається виключно приймальна комісія на чолі з ректором", - говорить проректор КНУ Володимир Бугров.

В інших вузах теж кажуть, що вступити до вузу за хабар зараз неможливо. "Та що ви, якщо хтось заплатить, то він гроші просто втратить", - сказали в приймальні КПІ.

У міліції кажуть, що зловити таких шахраїв на гарячому складно. Часто гроші вони просять залишити в камері схову. А потім просто зникають з заробітком. "До того ж батьки, які дають хабар за вступ, самі мовчать - бояться зізнатися. А фразу "допоможу зі вступом" можна трактувати по-різному - це може бути і репетиторство", - говорить прес-секретар МВС Володимир Поліщук.

Реклама:

Головне сьогодні