Китаянкам з материка заборонять народжувати у Гонконзі

— 26 квітня 2012, 14:59

Ця пропозиція є обов'язковою тільки для державних лікарень, проте приватний сектор теж погоджується з цими заходами, пише Бі-бі-сі.

Китаянки прагнуть народжувати в Гонконзі, адже в цьому випадку їхні діти стають громадянами особливого автономного району.

Новий глава Гонконгу Лян Чженьін, який заступає на посаду 1 липня, пропонує відмовитися від існуючої практики і посилити умови надання акушерської допомоги.

Згідно з його пропозиціями, з майбутнього року вагітні жінки, які приїжджають з Китаю, не матимуть права на акушерські послуги та допомогу породіллі, за винятком випадків, коли вони одружені із мешканцем Гонконгу.

Крім того, діти, що народилися в Гонконзі, якщо обидва їх батьків не є постійними мешканцями міста, не будуть автоматично отримувати громадянство.

Багато гонконгців вважають, що "пологовий туризм" з материка, лягає важким тягарем на місцеві лікарні і тим самим ставить під загрозу життя городян.

Наразі китайці, які народилися у Гонконгу, автоматично отримують право жити і працювати в цьому місті, а також право на гонконгський паспорт, який полегшує закордонні поїздки.

Деякі китаянки воліють народжувати в Гонконгу також через діючу у них на батьківщині політики "однієї дитини" на сім'ю, адже порушників заборони карають великими штрафами.

Зазначимо, що Лян Чженьін, який не користується великою підтримкою місцевих, намагається зміцнити свій політичний вплив популістськими заходами.

Адміністрація Гонконгу раніше ввела квоти на число породіль з Китаю, яких можуть прийняти місцеві лікарні, проте мешканці вважають, що цього недостатньо.

Як розповів голова асоціації приватних лікарень Гонконгу Алан Лау, багато її членів вважають, що у них просто немає вибору і вони повинні коритися волі нового керівника. Він підтвердив, що з 2013-го року приватні лікарні перестануть приймати замовлення на медичні послуги від жінок з Китаю.

Спочатку глави багатьох приватних лікарень виступали проти пропозицій нового керівника з фінансових та етичних міркувань.

В останні кілька місяців в Гонконзі посилилися антикитайські настрої через невдоволення "пологовим туризмом" та вкоріненої думки, ніби лікарні в першу чергу обслуговують китайських туристок.

Реклама:

Головне сьогодні