Скандал у Шахтарську: студентів примушували прибирати все місто? Фото. Відео

Гучний скандал в місті Шахтарську. Студентки місцевого педучилища, віком від 17 до 19 років щодня після уроків копали газони та очищали від сміття територію біля свого навчального закладу.

Після показу сюжету про трудові будні студентів телеканалом "СТБ", у Шахтарську вибухнув скандал.

У Тетяни Коченкової, яка на камеру зізналась, що студентів щодня змушують прибирати місто, спершу відібрали телефон, а потім і ноутбук, який належав її подрузі, пише газета "Сегодня".

Сюжет, після якого вибухнув скандал

"Я на ноутбуці заходила в соцмережі і розповідала про конфлікт. У мене вчителька забрала телефон, потім викладачі заходили на мою особисту сторінку, читали повідомлення і дивилися особисту інформацію. Довелося спочатку поміняти пароль, а потім тимчасово видалити сторінку", - розповіла виданню Коченкова.

Водночас, у відео-коментарі директора училища Наталії Землянської, який наводить ЖЖ-користувач frankensstein, зазначається, що ноутбук у дівчини забрали, бо вона на уроці заходила у соцмережі і взагалі взяла без дозволу чужий комп’ютер.

У середу, коли в Шахтарськ приїхали журналісти з різних видань, дирекція педучилища замкнула гуртожиток і нікого звідти не випускала нібито через рішення студради.

"Ми були змушені, щоб забрати Таню, викликати міліцію і написати заяву про незаконне утримання людини, про факти примусової праці і незаконного збору коштів - зі студенток брали по 20 грн на граблі і інший інвентар", - говорить член профспілки "Студентська дія" Олександра Дворецька, яка приїхала з Сімферополя підтримати Коченкову.

Дівчину випустили з гуртожитку, але в ніч з середи на четвер вихователь попросила її переночувати в іншій кімнаті, яка знаходилася поруч з кімнатою викладача. А в четвер вранці, за словами Тетяни, її, на давши вмитися, відвели в училище, де тримали в кабінеті, поки йшла нарада керівництва.

"Потім я пішла проходити практику в школу, а потім ми пішли писати заяву в міліцію. Пішли 14 осіб з групи, інших не було", - каже Тетяна Коченкова. Студенти написали ще одну заяву в райвідділ, де виклали усі події.

В адміністрації педучилища кажуть, що ніякої примусової праці у них немає.

"Тетяна Коченкова, якій 18 років, в прибираннях території і суботниках не брала участь. Що стосується прибирань, існують накази Міносвіти, обласного управління освіти, міського голови про прибирання території. Керуючись цими документами, студенти добровільно виходили і займалися прибиранням. Працю неповнолітніх ми не використали. Зараз цією справою займається міліція – нехай розбирається. За результатом їх перевірки будемо робити свої дії. Я не хочу зараз подавати в міліцію ніяких заяв – думаю, що скандал штучний і він скоро затихне", - сказав виданню заступник директора педучилища Віктор Назаров.

Той самий наказ Міносвіти, який показала директор навчального закладу журналістам. Фото ЖЖ-користувач frankensstein

Як повідомляє ВЗГ ГУМВС в Донецькій області, міліція міста проводить дослідчу перевірку викладених фактів щодо порушення прав Тетяни Коченковой.

"За її результатами буде дана кваліфікована правова оцінка діям учасників інциденту, про що вона буде проінформована додатково", - кажуть у міліції. Тетяна, між тим, не хоче ночувати в гуртожитку і збирається жити у бабусі.

Юристи заявили, що використання праці дітей, яким не виповнилося 18 років є порушенням норм конвенції "Про захист прав дитини", а покарання за це – до 5 років в'язниці.

Реклама:

Головне сьогодні