Фотоапарат Leica продано на аукціоні за 2,16 млн. євро

— 14 травня 2012, 10:50

Камеру продали за 2, 16 мільйонів євро - рекордну суму для фотоапарата, пише Бі-бі-сі.

У 1923-ому році компанія Leica створила 25 таких прототипів, які лягли в основу знаменитої камери Leica А - першого в історії комерційно успішного фотоапарата, який працював з 35-міліметрової плівкою.

Перші 25 фотоапаратів називалися "нульовою серією". Наскільки відомо, на сьогоднішній день в світі залишилося лише 12 з них.

Стартова ціна на аукціоні складала 300 000 євро, і експерти вважали, що під час торгів вона в кращому випадку подвоїться. Проте до кінця торгів ціна досягла 1,8 млн. євро. Решту суми становлять податки і комісійні.

Попередній рекорд на продаж фотоапаратів також належав Leica з "нульової серії", який був проданий за 1,32 млн. євро.
Компанія Leica була заснована в 1849-ому році і виробляла лінзи і мікроскопи.

У відділі з виробництва мікроскопів працював інженер-оптик Оскар Барнак, який у вільний від роботи час захоплювався фотографуванням. Барнак був астматиком, і мріяв про легкий фотоапарат, який було б не так важко носити.

Він вирішив використовувати 35-міліметрову плівку, і між 1908 і 1923 роками створив цілий ряд прототипів Leica. Багато хто з його фотографій, зроблених цими камерами, досі зберігаються в архівах.

Після того, як він показав свій останній прототип своєму начальству, компанія випустила 25 екземплярів для практичної перевірки ідей Барнака.

Хоча відгуки про новий фотоапарат були різними, компанія вирішила піти на ризик, і тисяча апаратів Leica А з'явилися на ринку в 1925-ому році.

До 1932 року їх було продано близько 90 тисяч.

Компанія Leica, що базується в Німеччині, досі залишається одним з найбільш відомих світових виробників фотообладнання.

Реклама:

Головне сьогодні