Гучний скандал у Ватикані: арештовано камердинера Папи, підозрюють кардинала

— 28 травня 2012, 17:46

У п’ятницю в рамках цієї справи було затримано камердинера папи Римського Бенедикта XVI Паоло Габріеле (Paolo Gabriele). В ватиканській квартирі Габріеле було виявлено велику кількість конфіденційних документів, що компрометують Святий престол, повідомляє Лента.ру.

Водночас, у причетності до витоку інформації про корупцію у Ватикані підозрюють і члена Колегії кардиналів Римсько-католицької церкви, повідомляє Reuters з посиланням на публікації італійських ЗМІ.

Про підозри на адресу кардинала, ім'я якого не називається, 28 травня написали провідні італійські газети, такі як Corriere della Sera, Il Messaggero, La Repubblica і La Stampa.

Під підозрою опинився щонайменше один кардинал, однак, за деякими даними, до скандалу можуть бути причетні декілька.

Паоло Габріеле (на фото зліва внизу) затриманий. Але ЗМІ повідомляють, що він може бути невинним: зливом інформації могли займатись кілька кардиналів, але заявити відкрито влада про це не може. Фото АР

46-річний камердинер, якого арештували у п’ятницю, – батько трьох дітей, працював на Папу Римського з 2006 року, повідомляє Католицьке інформаційне агентство (KNA). Він був одним з небагатьох найближчих довірених осіб, які мали доступ до особистих кімнат Бенедикта XVI, поряд із особистими секретарями Ґеорґом Ґензвайном та Альфредом Шуеребом, пише "Німецька хвиля".

За словами джерела видання La Repubblica, Габріеле був лише козлом відпущення. "Зливом інформації займалися кілька кардиналів, але Державний секретаріат (Ватикану) не міг заявити про це відкрито, тому вони заарештували камердинера, Паоло, який лише доставляв листа", - заявило неназване джерело видання.

Ватикан поспішив спростувати публікації італійських ЗМІ: за словами офіційного представника Святого престолу Федеріко Ломбарді, ніхто з кардиналів не проходить підозрюваним у справі про витік інформації.

Викликаний затриманням Габріеле скандал у Ватикані називають одним з найбільших в сучасній історії Римо-католицької церкви. ЗМІ припускають, що цей скандал є наслідком підкилимної боротьби двох впливових груп вищого духовенства, одну з яких очолює державний секретар Ватикану Тарчізіо Бертоне.

Папа Римський Бенедикт XVI заявив, що "засмучений та шокований" новими викриттями у скандалі. Фото АР

Як нагадує "Німецька хвиля", останніми місяцями у пресу потрапляли конфіденційні документи Ватикану, в тому числі листування, де лунають звинувачення в корупції на адресу високопосадовців католицької церкви.

Бенедикт XVI у квітні цього року доручив провести розслідування та створив кардинальську комісію на чолі з архієпископом Джованні Анджело Беччу.

Корупційні обвинувачення стосуються насамперед Банку Ватикану та Державного секретаря Святого престолу Тарчізіо Бертоне, другої найвищої посадової особи церкви після Папи Римського.

У четвер керівник Банку Ватикану, ще відомого як Інститут релігійних справ, Етторе Ґотті Тедескі, пішов у відставку.

Ватикан заперечує будь-який стосунок до відмивання грошей, на тлі відповідних звинувачень у пресі щодо Банку Ватикану.

Зв'язок відставки зі скандалом "Ватилікс" на разі офіційно не підтверджено.

Реклама:

Головне сьогодні