4 тисячі українців взимку топлять сніг, а влітку – збирають дощову воду

— 31 травня 2012, 13:15

Взимку селяни розтоплюють сніг, влітку збирають дощову воду. Купатись їздять до найближчої річки – за 5 кілометрів – раз на два тижні, і так триває вже чотири роки, пише "Радіо Свобода".

Гірше з водою для пиття. Місцева мешканка Олена Мельничук розповідає, що багатші – повикопували басейни біля будинків і наповнюють їх водою, яку підвозить приватна фірма – по 40 гривень за кубічний метр.

Водночас пенсіонери і малозабезпечені, а таких у селі більшість, змушені їздити по воду самі: з пластиковими пляшками – електричкою за 35 кілометрів, до Нікополя або Апостолового.

"Для того, щоб вирити басейн, треба приблизно 3 тисячі гривень. Люди, які не в змозі вирити басейн, ходять на річку з відрами. Це за 5 кілометрів. Спасибі Богу, в нас електричка повз селище ходить, то їздять електричкою з баклажками", – розказує жителька Ленінського Олена Мельничук.

"Економимо. Водички налила, помила посуд, помила ноги і вилила в унітаз. Отак живемо. Чотири роки ми мучимося з водою. Подають раз на рік", – каже жителька Гранітного Раїса Симонович.

Проблема з водопостачанням, зазначають в місцевій сільській раді, виникли не сьогодні. Водогін, який постачав воду до сіл, був збудований у 60-ті роки минулого століття. Трубопроводи – з чавуну, сталі, азбестоцементу – в жалюгідному стані. До того ж, частину устаткування розікрали місцеві жителі, скаржиться голова Ленінської сільради Сергій Мариненко.

"Комунальне підприємство – без доходу, нуль грошей отримує. Ні трактора, нічого в них не зосталось. Друге – системі вже 50 років. Оце дві причини основні", – зазначає сільський голова.

В Апостолівській районній державній адміністрації додають ще одну причину проблем із водою – незадовільна оплата. Мовляв, минулого літа воду застарілими трубами все ж селянам пробували подавати – один раз. Однак рівень розрахунків був катастрофічно низьким. Чимало води просто витекло в дірки і споживачі відмовлялися платити.

Заступник голови райдержадміністрації Геннадій Денисенко – сам житель одного із "безводних" сіл – запевняє: проблему з водопостачання можна розв’язати за місяць, були б кошти. Перші гроші на реконструкцію водогону – 2 мільйони гривень – очікують з державного бюджету найближчим часом. Проте не приховують, щоб вода з’явилася в кранах жителів обох сіл, треба у кілька разів більше.

"Нинішнього року буде розроблена проектно-кошторисна документація на реконструкцію водоводу Гранітного і Ленінського. Наступного року, вже питання, узгоджене, ми претендуємо на отримання грошей на реконструкцію

В Україні є програма "Питна вода України". На цей рік її фінансування – 150 мільйонів гривень – на всю Україну. Можете уявити, які шанси Гранітного і Ленінського в цих 150 мільйонах", – заявив заступник голови Апостолівської райдержадміністрації Геннадій Денисенко.

За умови фінансування, запевняє влада, водопостачання селянам відновлять наступного року. Однак попереджають: воду до населених пунктів доведуть бюджетним коштом, але за розвідні мережі, швидше за все, доведеться платити самим.

Реклама:

Головне сьогодні