Малюнки на стінах печери в Іспанії визнано найдавнішими в Європі

— 16 червня 2012, 13:00

Вони складаються з обведених охрою контурів долоні, червоних кіл та фігур тварин.

Про це пише ВВС.

Застосувавши нові надточні методи встановлення віку малюнків, учені з’ясували, одне з них – червоне коло – відноситься до періоду, віддаленого від нас на понад 40 тисяч років.

"У печері Ель-Кастильо в Кантабрії ми дослідили обриси долонь, що були створені прадавніми художниками шляхом напилення фарби на руку, що притулялася до стіни печери", - розповів представник Бристольського університету Алістер Пайк.

"Одне з цих зображень має вік понад 37300 років, а порід розташований червоний диск, виконаний приблизно в тій самій техніці, старший за 40 тисяч років… Це найдавніші витвори європейського мистецтва та, можливо, взагалі печерного живопису в світі", - зазначив науковець.

Визначений час створення малюнків співпадає з часом першої хвилі переселення до Європи Homo sapiens. Воно почалося приблизно 41 тисячу років тому, а доти на території Європи панував інший вид – неандертальці.

Постає питання, хто ж залишив зображення у печері. Якщо їхніми авторами були кроманьйонці, це означає, що вони займалися цим практично одразу ж після появи в Європі. Якщо ж малюнки належать неандертальцям, це стане доказом їхнього високого інтелектуального та культурного рівня.

"Тепер ми маємо дослідити інші подібні зображення та знайти старші 43-44 тисячі років. Ми вже маємо зразки з інших місць в Іспанії, Португалії та інших країн Західної Європи", - каже археолог Жоан Зільян з Університету Барселони, який вважає, що зображення створили саме неандертальці.

Реклама:

Головне сьогодні