Іноземці про Україну. Перші враження фанів

У день старту Євро на вулицях Києва іноземців можна було зустріти хіба що на Хрещатику чи Майдані Незалежності. Ближче до вечора уболівальників суттєво побільшало.

В обідню пору, коли відбувалось офіційне відкриття фан-зони, іноземців було відверто мало, а тому кожен чужоземний фанат одразу ставав телезіркою - вони радо роздавали інтерв’ю українським ЗМІ і ділились враженнями про країну.

У більшості з них емоції, пов’язані з Україною, позитивні. Іноземці щиро зізнаються: рідні вдома, друзі і уся преса переконувала, що їхати сюди небезпечно. Але "ризик" себе виправдав: страшилки про хуліганів і проституток, які накидаються на всіх, просто "bad publicity".

Особливо помітно, що позитивні враження найсильніші у тих, хто приїхав буквально сьогодні чи за день до старту Євро. Чим більше часу фанати проводили в Україні, тим відповідь на питання "що вам тут не сподобалась", ставала конкретнішою і предметнішою.

"Українська правда. Життя" зустріла у центрі міста шведів, голландців, австралійців, бразильців, турків, мешканців Кувейту, німців, які одразу ж починали хвалити українських красунь і місцеве пиво.

Сем, Джеймс і Джош з Австралії

В Україні вже 2 дні, але більшість часу відсипались після переїздів, приїхали на 2 тижні

На вулицях дуже гарно, місто чудове, люди дуже дружелюбні, жінки … ооо, дуже гарні жінки. Це правда, ми кажемо правду. І ми повернемось в Австралію і скажемо, "о, там такі гарні жінки!"

Ми чули, що їхати сюди небезпечно, але це не так. Ось ми тут і не відчуваємо ніякої небезпеки. Нас ці страшилки не злякали, це просто погана реклама (bad publicity).

Тут людям трохи важко говорити англійською. І я помітив, що чомусь більше жінок знають англійську, аніж чоловіків.

Поки що ніяких негативних емоцій. Все дуже гарно. Єдиний недолік був під час підготовки поїздки. Ми купували все самі. Було дуже важко забронювати квитки на поїзд в Україні, будучи в Австралії. Машинами їздити між містами незручно – велика відстань. А от на поїзди – купити було важко.

Але все решта було легко зробити – купити квитки на літак, забронювати місця в готелі.

У нас не виникає проблем під час спілкування з таксистами. Ми просто даємо водію папір, на якому написана адреса, а він нас везе, куди треба.

Райндер, Мартін, Майкл, Артур з Голландії

В Київ приїхали у середу

Нам дуже подобається місто. Старі Собори, Софія, парки біля стадіону, нічне життя і, звісно, дівчата.

Ми тут не лише для розваги і футболу. Ми хочемо подивитись також Київ, а не лише футбол.

У нас була дводенна культурна програма, а по вечорах ми гуляємо

У Голландії багато людей нам казали, що в Україні лише гарні дівчата і повії. Але це не зовсім так. Дуже багато гарних дівчат і це причина, щоб повернутись назад. Але ще тут чудові собори і архітектура.

Ви у Європі, сюди легко приїхати. У Борисполі нам було важко розібратись, куди йти. Але ми справилисьJ

Ми плануємо повернутись сюди ще раз. Точно. Тут такі гарні дівчата.

У нас були проблеми з купівлею квитків на поїзд з Києва до Харкова. Але ми знайшли туроператора, який організував це для нас. Все решта ми бронювали самі.

Ціни були дуже високими. У Харкові не змогли знайти готель. Ми почали займатись цим питанням ще у грудні. У Києві вдалось знайти дешеві гарні апартаменти біля Жулян. Ми там платимо 40 євро за ніч за людину. Але у Харкові не знайшли. Бо найдешевші ціни у готелі там були 100 доларів за людину за ніч. Сьогодні вночі ми виїжджаємо у Харків. А після матчу залишалось на вулиці. Ми підемо у бар чи поїдемо в аеропорт.

Вчора ми прочитали статтю у нашій газеті. Журналіст був тут, у Києві, він написав щось приблизно таке: "Я прилетів українськими авіалініями з запізненнями на 6 годин. Літак був поганий, аеропорт був поганий, я бачив багато бездомних тварин, я бачив лише повій, багато дірок на дорогах". Коли ми сюди приїхали, ми не побачили ніяких повій, ніяких дірок на дорогах.

Ми ніколи не почували себе у небезпеці. Ми бачили лише двох бездомних собак.

Два дні тому, коли ми були на Майдані, тут не було цього всього (показують на фон-зону). Я не знаю, як вони все це зробили, але це неймовірно. Ми ще не бачили дорогу біля стадіону, але вчора вона була ще не закінчена.

У нас у країні у 2000 році теж було змагання. За два місяці до цього все було вже закінчено. Це так відбувається у нас.

Адріан зі Швеції

В Україні близько тижня, у Києві – перший день, багато і часто подорожує світом

Ми приїхали на великій машині. У ній і живемо у шведському кемпінгу. Було трохи страшно, коли приїхали до польського кордону з Україною. Потрібно було зупинитись 6 чи 7 разів, поки поліція ходила і перевіряла машину.

Сьогодні був перший раз у моєму житті, а я подорожую багато, коли я прийшов у МакДональдс, і вони не змогли взяти кредитку, платити довелось готівкою

Тут так багато гарних жінок, але не такі гарні чоловіки!

Погано, що табір для шведів ще не закінчений. Але я знаю шведів. А вони такі, що поки тут є люди, які гарно проводять час, ми є найкращими людьми у світі. Нам весело і гарно.

Мені подобаються старі будівлі. Я порівнюю з тими, що я бачив у Польщі. Мені подобається українська культура.

Я чув розповіді про те, що в Україні небезпечно. Але ми, шведи, вважаємо, що до нас не прийдуть люди, які захочуть з нами битись, бо ми дуже дружелюбні.

Доннаван з Голландії

Разом з друзями приїхав у Київ у четвер

Доннаван з друзями (на фото праворуч)

Чудова країна, тут гарні люди. Я вже знаю українські слова: "файні дівчата", "здоров", "дякую!" "пиво". О, у вас дуже хороше пиво. Ми голанці, але ми бажаємо вам усього найкращого!

У нас усіх є дівчата, з якими ми зустрічаємось. Але тут з цим небезпечно: тут стільки "файних дівчат" (каже українською і сміється)

Я ще ніколи не бачив такої класної фан-зони. Вона чудова!

Маркеш і Оскар зі Швеції

Студенти, які приїхали у четвер

На фото - Маркеш

Мама і бабуся казали, не їдьте в Україну. Вони читають газети і думають, що тут небезпечно.

Ми вчора вже бути у кемпінгу. Ну, він не дуже. Там ще треба було вчора багато всього зробити

Українці дуже дружелюбні, але багато людей не говорять англійською. Якщо потрібна якась допомога, то стає важко. Коли потрібна допомога поліції, наприклад. Та українці стараються. Коли ми починаємо говорити, ті, хто не знає мови, починає кликати англомовних, хто б міг допомогти

Місто гарне, мені дуже подобається. У вас є потенціал! Тут усім подобається.

Всі казали, не їдьте в Україну, тут небезпечно. А тепер ми в Україні – тут не є небезпечно, українці дуже хороші.

Ми все організували самі. Це було легко, ніяких проблем взагалі. Ми забронювали авіаквитки, купили квитки на матчі. Це могло б бути дуже дорого, але ми порівнювали ціни і обирали дешеві варіанти.

Абдолла Ашканані, Аммар Марафі з Кувейту

В Україні вже 5 днів

Нам дуже сподобалась погода, ми з дуже спектоної країни, тому нам тут сподобались дощі

А ще - нічне життя і атмосфера. Сюди всі приїжджають познайомитись з українцями, які є дуже дружелюбними. Я чесно вам скажу, я не очікував, що тут такі добрі люди.

Мені дуже сподобалось пиво і я завжди просив місцеве.

Ми встигли подивитись місто. Дуже сподобалась Свята Софія, Дніпро. Київ взагалі старе місто з чудовою архітектурою. Загалом, це чудесне місто, але йому потрібні інвестиції. Тут не дуже хороший шопінг. Якщо порівняти його з тим, який є у Кувейті чи у Дубаї, то тут є все міжнародне. Але чогось не вистачає.

Мені не цікаво купувати речі Шанель чи Діор, вони є всюди. Але я хотів купити щось від українських марок. Але я не знайшов.

Дуже багато людей тут намагаються з вас здерти побільше. Але якщо ви знаєте ціни, то це не страшно. Ось, наприклад, ми були у "Водка барі". А живемо наприкінці Хрещатика, на Басейній. Вечір був холодний, тому ми вирішили взяти таксі. І таксист запросив 100 гривень.

Сто гривень для нас - невеликі гроші, але ми не хочемо, аби нас обдурювали. А все решта гарне - місто, люди.

Тут багато банків, але не у всіх ми могли зняти гроші.

Точно будемо рекомендувати знайомим, аби їхали в Україну!

Джо Хілл з Великої Британії

Художник з Лондона, який малює неймовірні 3D картини. Приїхав в Україну у четвер, зараз на Майдані малює 3D футбольне поле. Приїхав з ескізами, зараз розфарбовує, картина буде готова у субботу до 2 години дня.

Місто чудеснее. Я бачив Хрещатик, я гуляв по ньому, мені дуже сподобалось. Мені сподобались місцеві ресторани, я зупинився у гарному готелі.

Не було нічого, що могло б мене засмутити чи не сподобатись тут. З вікна мого готелю – неймовірні краєдиви, я бачу золоті куполи церков.

У фан зоні у п'ятницю в обідню пору

Малколм з Нової Зеландії

Був лише у Києві, приїхав тиждень тому. Фотографуватися відмовляється

Я бачив чудові церкви і парки. Тут дуже гарне місто для туристів. Дуже чисто, фан-зона у вас чудова. Я думаю, футбольний фестиваль пройде гарно.

Люди дуже дружелюбні і привітні. Дехто переживає, чи можна сюди приїжджати. Але я думаю, що тут нема ніяких проблем. Все безпечно.

Мені дуже подобаються тутешні цукерки і пиво, водка (так і каже), самогон і сало.

Що не подобається? У мене поки що нема ніякого поганого досвіду.

Маріо, німець, який живе в Україні 12 років. Зараз він супроводжує Малколма і дбає, аби той не влип у погану ситуацію. Не дає себе сфотографувати, і просить не вказувати прізвище, бо не довіряє українським чиновникам і міліції

Загалом люди дуже хороші. Мені не подобається тут уряд, корупція, алкоголізм.

Мені дуже подобаються самі укранці. Вони дуже добрі, завжди раді допомогти.

Все, що писали іноземні ЗМІ про расизм, - це правда. Я сам бачив на власні очі, як поводили себе українські хулігани. Я був у пабі, у день, коли тут грали шотландці. Їх атакували хулігани і міліція нічого не робила.

Я сам бачив, як хулігани били дитину 7-років, я побіг до поліції і почав кричати, зробіть щось. Мені відповіли, що це не їхня справа, що там відбувається з шотландцями.

П’єр і Абба з Африки, живуть у Парижі

Були в Україні 3 роки тому, повторно приїхали у п’ятницю.

Якщо чесно, в Україні ми себе добре почуваємо з дівчатами, але не з хлопцями. Усюди, куди б ми не пішли, білі українські хлопці до нас чіпляються. Але як тільки ми йдемо з кимось з України, все стає нормально.

От ми зараз чекаємо на друга з України, і тоді ми не будемо боятись ходити у тих районах, у яких не рекомендується.

Абдуллах та Ісмаїл з Туреччини. Адбуллах приїхав кілька днів тому, Ісмаїл живе в Україні

Абдуллах: Красива країна, я перший раз в Україні. Крім футболу, приїхав сюди займатись бізнесом, пов’язаним з експортом дерева. Але не виходить. Все дуже дорого, і всі кругом обманщики. Нас усі хочуть обманювати.

Мені дуже подобаються будівлі і дівчата. У нас кажуть, що Бог створив дівчат в Україні, а потім вони з’явились в інших країнах, тому всі красоти тут.

Ісмаїл: Тут є небезпечні райони, колись їх було багато, а зараз значно менше. Я, наприклад, зараз я живу на Харківськму

Гаїшники раніше зупиняли постійно. Зараз якщо я сам, то вже майже не зупиняють. А як тільки бачать, що я з чорними – одразу зупиняють. Ваші гаїшники – тут тільки хабарі.

Жоззе і Марія Татті з Бразилії

Футбольні фанати, які багато подорожують, але погано розмовляють англійською

Тут дуже гарні, освічені і добрі люди

Нічого негативного, нам все подобається

Реклама:

Головне сьогодні