У Чехії президент і прем’єр літатимуть рейсовими літаками

— 12 липня 2012, 14:43

Причиною цього є зношеність літаків і недостатня кількість коштів на їхній ремонт, пише "Німецька хвиля".

Донедавна літаками урядової ескадрильї вільно користувалися як президент з прем’єром, так і чеські міністри, але відтепер всі вони стають звичайними пасажирами.

Президентський лайнер CL-601 Challenger, подарований на початку 1990-х років канадською компанією Bombardier Вацлаву Гавлу, потребує капітального ремонту двигунів, повідомила речниця Генерального штабу Яна Ружічкова.

"Це коштуватиме, – уточнила Ружічкова, – 70 мільйонів крон. Такої суми військове відомство не має, і Challenger буде знято з експлуатації".

Подібна доля чекає і на дві інші реактивні машини ЯК-40, які є нерентабельними через великі витрати палива. У строю урядової ескадрильї є ще вісім турбогвинтових L-410, які буде законсервовано і згодом продано, оскільки міністерство оборони не має коштів на їхній ремонт.

Чеські політики до проблеми поставились з розумінням. Голова парламентського Комітету у закордонних справ Давид Водражка каже, що завжди і всюди літає тільки регулярними рейсами.

Досвід польотів "з народом" має і президент Вацлав Клаус, а прем’єр-міністр Петр Нечас до найближчих сусідів (Словаччина, Австрія, Німеччина) не літає, а їздить службовим лімузином.

Як відомо, Віктор Янукович користується президентським літаком Airbus А-319-115- XCJ.

Крім того, у його розпорядженні також вертоліт Agusta, витрати на який покриваються коштом бюджету.

Загалом, як писала "Українська правда", протягом 2011 року адміністрація президента, Верховна Рада і Кабмін здійснили чартерних авіаперевезень силами Державного авіапідприємства "Україна" на суму 40,2 мільйона гривень.

Фактично ж ідеться про чартерні авіарейси для перевезення чотирьох осіб в державі - президента Януковича, прем'єр-міністра Азарова та його першого заступника Клюєва і голови Верховної Ради Литвина.

Реклама:

Головне сьогодні