Українець побудував диво-субмарину, яку побачив уві сні. Фото.Відео

— 16 липня 2012, 12:24

48-річний одесит Василь Чикур збудував підводний човен, здатний виконувати фігури вищого пілотажу.

Як пише "Сегодня", винахідник побачив свою майбутню субмарину уві сні, а тепер займеться суднобудуванням всерйоз.

Одномісний підводний човен "Чикур-1" одесит почав будувати два з половиною роки тому — після "необачної" обіцянки, яку дав друзям на власному дні народження.

"Свою субмарину я побачив уві сні — це було дуже реальне бачення. Віщі сни снилися мені й потім, у процесі створення човна — коли довго не давалося якесь складне завдання, рішення приходило уночі. Я прокидався й біг на кухню, де за чашкою чаю замальовував і конспектував свої сни", — розповів чоловік.

Він додав, що усю технологію будівництва субмарини доводилося створювати самостійно.

"До мене тільки один росіянин сам зробив підводний човен, але в нього зовсім інша субмарина. Тому всю концепцію й вирішення технічних проблем довелося придумувати", — відзначив Чикур.

Деякі виробничі проблеми будівництва човна винахідник вирішував в'язав "по-одеськи" — наприклад, корпус субмарини був створений на зразок... пивної бочки.

Фото Сегодня

За підрахунками чоловіка, човен обійшовся йому у 100 тисяч гривень.

З майстерні субмарина вийшла на початку літа 2012 року: винахідник повіз її на виставку в Київ і навіть проплив кілька кіл по Дніпру, але занурюватися у Дніпро не наважився через занадто мутну воду.

Зараз за плечима у творця підводного човна — чотири занурення на одеських пляжах.

"У човні два автономні двигуни, якими я заодно й керую судном. Вони живляться від тягового акумулятора. А спливе й занурюється "Чикур-1" за рахунок прийому до баластової камери забортної води. Коли потрібно спливти, включаю компресор і викачую воду назад за борт", — поділився творець човна.

За словами винахідника, його субмарина може безупинно рухатися під водою 2 години, швидкість руху човна 6-7 км/годину. До слова, про безпеку Чикур також подбав: човен може скинути баласт за хвилину — після цього субмарина відразу спливе.

Вага субмарини (усього 420 кг) дозволяє їй стартувати з мілководдя — її просто затягають у воду.

Цікаво, що човен може виконувати під водою фігури вищого пілотажу, аж до "мертвої петлі"!

"Під водою я почуваюся наче плах у хмарах! – поділився враженнями винахідник.

Цікаво, що творець субмарини не має технічної освіти. У 80-х Чикур закінчив Одеське медичне училище. В армії служив фельдшером у стройбаті — у Групі радянських військ у Німеччині. А після армії закінчив юридичний факультет Одеського університету імені Мечникова і працював у податковій інспекції.

Зараз у нього 4 дітей. Два маленькі хлопчики й дві старші дочки. Після податкової інспекції винахідник пропрацював кілька років у банку, а потім став приватним підприємцем — будує й продає агрегати для прокладання підземних комунікацій. Після будівлі саморобної субмарини, одесит вирішив всерйоз зайнятися суднобудуванням.

Реклама:

Головне сьогодні