Тест

Ада Роговцева відзначає ювілей

Українська акторка Ада Роговцева відзначає ювілей – 16 липня цього року їй виповнюється 75 років.

Герой України, акторка театру та кіно, заслужена артистка УРСР та народна артистка СРСР – вона й сьогодні залишається на артистичному п’єдесталі.

Народний артист України Богдан Бенюк привітав свою колегу словами, які наводить "Комерсант-Україна":

"Шановна Адо Миколаївно! Ви – неймовірно красива жінка із прекрасною душею. Ваша доля була нелегкою, але ви мужньо зустрічали будь-які її випробування. Бажаю, щоб ви і далі були маяком, який вказує для багатьох українців порухи душі, прикладом, як треба ставитися до своєї батьківщини, як потрібно любити свою землю. Ви дали мені уроки великої майстерності і неймовірно красивої людської поведінки. Я вас люблю і обожнюю. Щиро бажаю вам многая літа, і пам'ятайте, що завжди є можливість відкривати нові грані свого таланту! З ювілеєм!".

Привітали Аду Роговцеву і президенти України та Росії Віктор Янукович та Володимир Путін.

Ада Роговцева народилася в місті Глухові Сумської області України. 1959 року закінчила Київський театральний інститут імені І. К. Карпенка-Карого. По закінченні інституту вона стала актрисою Київського академічного театру російської драми імени Лесі України в Києві та працювала там 35 років.

На сцені Київського театру російської драми імені Лесі Українки Ада Миколаївна створила чудові жіночі образи у виставах: "Марійка", "Останні", "104 сторінки про кохання", "Йду на грозу", "На дні", "Священні чудовиська", "Матінка Кураж", "Хазяйка", "Руські люди" та інших. Одну зі своїх зіркових ролей Ада Роговцева зіграла у "Варшавські мелодії" - ця п’єса була хітом театральних підмостків, з нею Роговцева виходила на сцену 670 разів.

Після уходу з Театру імені Лесі Українки гастролював з концертними програмами та камерними театрами. Грала в багатьох спектаклях Р. Г. Віктюка.

У кіно Роговцева дебютувала у 1956 році у фільмі Кривавий світанок Олексія Швачка. Протягом своєї кар’єри знялася у понад 70 фільмах та серіалах.

За роль у фільмі "Салют, Маріє!" Йосипа Хейфіца на Московському кінофестивалі 1971 року одержала приз за найкращу жіночу роль. Кінороботи у фільмах "Салют, Маріє!", "Приборкання вогню", "Вічний поклик" стали найважливішими віхами у творчій біографії Ади Роговцевої та улюбленими у глядачів.

З Юозасом Будрайтісом вона грала у фільмі "Зимовий роман", з Арменом Джигарханяном та Андрієм Мягковим – у стрічці "32 грудня", з Михайлом Ульяновим - у Московській елегії, з Павлом Дерев’янком – у серіалі "Дев’ять життів Нестора Махна", а також в антології "Закохані в Київ" та у фільмі "Вогні притону", представлених на другому Одеському міжнародному кінофестивалі.

Зіграна Роговцевою у фільмі "Вогні кубла" бабця-селянка Єфросинія вразила всіх, пише "Дзеркало тижня".

Ада Роговцева у фільмі "Вогні кубла" Фото my-hit.ru

Багато років Ада Роговецва викладала акторську майстерність у Київському театральному інституті імені І. К. Карпенка-Карого.

Вона була одружена з актором театру і кіно, народним артистом СРСР Костянтином Степанковим.

Їхній син Костянтин займався театральною справою та кінорежисурою, пізніше працював у Міжнародній академії екології. 1 липня 2012 він помер через онкологічне захворювання.

Донька Роговцевої Катерина Степанкова є актрисою Театру Романа Віктюка, займається режисурою.

За матеріалами "Комерсанта-Україна", "Новинаря", "Дзеркала тижня" та "Бібліотеки Українського світу"