У Польщі діють "Мисливці за буревіями"

— 24 липня 2012, 08:25

Впродовж останніх тижнів ця група метеорологів-любителів – у центрі уваги польських мас-медіа. Виявилося, що молоді люди успішно прогнозують смерчі і торнадо, тоді як це не завжди вдається метеорологам-професіоналам, пише Радіо Свобода.

Ришард Стахурський, воєвода Куявсько-Поморського воєводства, що на півночі Польщі, дуже незадоволений роботою державних метеослужб. Вони не зуміли передбачити руйнівне торнадо, яке кілька днів тому накоїло лиха в цьому регіоні.

За словами Стахурського, державна адміністрація не попередила населення про торнадо, бо керувалася прогнозами офіційних метеорологів. А ті, каже воєвода, не обіцяли нічого особливого. Керівник потерпілого регіону твердить, що проситиме метеослужбу, щоб та надалі використовувала прогнози польських "мисливців за буревіями".

"Мисливці за буревіями" – це організація, що об’єднує 40 осіб. У її лавах – молоді люди, які займаються метеорологією у свій вільний час. Вже чотири роки ці люди ведуть спостереження за погодою й діляться своїми висновками та прогнозами на інтернет-сторінці організації.

"Мисливцям за буревіями" допомагають понад дві тисячі мешканців різних регіонів Польщі, які діляться на інтернет-форумі своїми спостереженнями за атмосферними явищами.

Коли в якомусь регіоні країни може дійти до небезпечного атмосферного явища, волонтери організації вирушають туди, щоб зробити фотографії, зняти фільми, все докладно описати. Якщо ж, на їхню думку, ситуація набирає загрозливих обертів, вони інформують мас-медіа, щоб ті попередили місцевих мешканців.

Шимон Вальчакевич, один із польських "мисливців за буревіями", розповідає, що прогнозуванням погоди зацікавився у дитинстві. Якось під час смерчу він опинився просто неба. Хобі вплинуло на вибір професії юнака – він став географом.

"Оскільки наша офіційна метеослужба шкутильгає, то ми стараємося інформувати наше населення, попереджати його, щоб втрати були не настільки великі. Відомо, що майно не є таке важливе, як життя, тож ми намагаємося з допомогою нашої інтернет-сторінки рятувати життя людей – попереджаючи їх про буревії", – розповідає Шимон Вальчакевич.

Він констатує, що потужність буревіїв, що навідуються до Польщі, постійно зростає. "Клімат стає тепліший, є докази того, що в цілому світі зростає температура. Смерчі були і будуть, але вони будуть більш раптові й потужніші. Такі явища траплятимуться дедалі частіше", – каже "мисливець за буревіями".

Вальчакевич вважає, що офіційні метеослужби повинні змінити свій підхід до попередження про торнадо. Державні метеорологи, зауважує він, бояться зайвий раз подати сигнал тривоги.

Мовляв, якщо це буде фальшива тривога, то наступного разу люди можуть просто не повірити. Це хибний підхід, твердить Вальчакевич. Сучасні європейці мусять усвідомити, що раптові й дуже небезпечні торнадо навідуються не лише до Сполучених Штатів Америки.

Реклама:

Головне сьогодні