Тест

Вченому, що розкриє секрет довголіття, заплатять 10 млн. доларів

Одночасно з'явилися повідомлення, що на премію претендуватиме група генетиків на чолі з Джонатаном Ротбергом, який відомий своєю участю в проекті з дослідження людського геному, пише Бі-бі-сі.

Його колеги, а також і інші учасники конкурсу, будуть протягом місяця аналізувати геноми сотні довгожителів у пошуках ключів до їх здоров'я та довголіття, причому вартість аналізу кожного генома не повинна перевищувати 1 тисячі доларів.

Цей конкурс стартує у вересні 2013 року. До травня наступного року всі учасники конкурсу повинні пройти реєстрацію.

[L]Першим зареєстрованим учасником стала група співробітників каліфорнійської корпорації Life Technologies, яку очолює доктор Ротберг.

Розшифровка повного генома за 1000 доларів або менше вважається в медицині важливою складовою.

Дана цифра розглядається в якості точки, по досягненні якої метод розшифровки повної структури ДНК людини стає досить дешевим, щоб знайти повсякденне застосування в медицині.

Це дозволить лікарям підбирати ліки відповідно до генетичного профілю пацієнта, а також поліпшить діагностику хвороб.

Уже зараз сто осіб у віці 100 років погодилися надати свій генетичний матеріал у розпорядження організаторів конкурсу.

Генетики вважають, що довгожителі мають рідкісні генетичні особливості у своїх геномах, які оберігають їх від серцево-судинних і ракових захворювань.

Якщо ці генетичні структури вдасться виявити шляхом одночасної розшифровки сотні геномів і порівняння отриманих даних, це може відкрити шлях до пошуку нових методів лікування і навіть продовження життя.

Однак генетики також вважають, що для переконливого виявлення геномних відмінностей такої вибірки - 100 довгожителів - недостатньо для виявлення відхилень серед 3 млрд букв, що описують людський геном.

Тим не менш, Джонатан Ротберг, генетик і підприємець, вважає, що аналіз геномів навіть сотні довгожителів стане корисним початком у пошуках "джерела життя".

Доктор Крейг Вентнер є засновником конкурсу, а також одним з ключових учасників проекту з розшифровки першого людського генома, що завершився в 2003 році.

За його словами, він не міг уявити собі, що розшифровка генома буде вдосконалюватися такими швидкими темпами.

"Вражає те, що зараз можна за 2:00 отримати повний геном людини за допомогою невеликої установки. Нам на це знадобилося 10 років", - говорить він.

Фонд X Prize пропонує премії за наукові і технічні досягнення в різних галузях, в тому числі в космічних дослідженнях і медицині.

Отримані в результаті конкурсу дані є відкритими і будуть негайно опубліковані, що дозволить розширити дослідження генетичних механізмів старіння.