Міносвіти анулювало ліцензії 14 вузам. Студентам обіцяють виші

— 3 липня 2012, 11:39

Всього в цих університетах навчалося близько 8 тис. осіб, повідомляють "Українські новини".

Тепер Міністерство освіти, науки, молоді та спорту обіцяє розподілити студентів, які вчились у вузах з анульованими ліцензіями, між іншими університетами.

"Міністерством освіти передбачено переведення студентів тих навчальних закладів, ліцензії яких анульовано, в інші університети на умовах, які будуть не гіршими, ніж в тих ВНЗ, в яких вони навчалися", - сказав голова Державної інспекції навчальних закладів Михайло Гончаренко на прес-конференції у вівторок.

З його слів, кожен студент протягом трьох років може довчитися в іншому університеті за спеціальністю, за якою він вже проходив підготовку.

Для переведення студентів буде створено спеціальні комісії, до складу яких увійдуть представники міністерства, батьківського комітету та власника університету, який був позбавлений ліцензії.

Комісіями будуть створюватися списки студентів для переведення, і в залежності від рекомендацій комісії і наявності місць в певних університетах і буде здійснено переведення.

Гончаренко зазначив, що Славістичний університет було позбавлено ліцензії за окремими економічними спеціальностями у зв'язку з невідповідністю кваліфікації викладачів дисциплін, які вони читали, і відсутністю власного спортивного залу в університету.

Ліцензія Київського економічного інституту менеджменту на підготовку молодших фахівців за трьома спеціальностями анульовано, зі слів голови держінспекції, в зв'язку з тим, що інститут здійснював прийом студентів, які паралельно вчилися в школах в 10-11 класах, що суперечить закону про "Загальну і середню освіту".

Крім того, в Київському економічному інституті менеджменту на викладачів було здійснено навантаження вище встановленої норми.

"Згідно зі встановленими показниками, для належного рівня освіти, один викладач може викладати не більше п'яти дисциплін. У Київському економічному інституті менеджменту один викладач, кандидат філософських наук читав 12 дисциплін, зокрема п'ять соціологічних. Деякі викладачі читали по вісім, шість дисциплін", - зазначив Гончаренко.

Повністю анульовано ліцензії таких ВНЗ:

Український фінансово-економічний інститут,

Київський інститут соціальних і культурних зв'язків ім. Святої княгині Ольги,

Інститут екології та медицини,

Міжнародний медичний коледж,

Рівненський інститут Міжрегіональної академії управління персоналом,

Західнодонбаський інститут економіки та управління,

Коледж Західнодонбаського інституту економіки та управління,

Скадовське відділення кримського факультету східноукраїнського університету ім. Володимира Даля,

Донецький коледж радіоелектроніки та управління,

Київський університет "Східний світ",

Структурний підрозділ "Київський педагогічний коледж східних мов" Київського університету "Східний світ".

Частково анульовано ліцензії

Львівського інституту менеджменту (на підготовку бакалаврів "Управління персоналу і економіка праці" і магістрів за фахом "Маркетинг"),

Київського славістичного університету (за окремими економічними напрямками підготовки "Економіка підприємства", "Фінанси та кредит", "Менеджмент") і

Київського економічного інституту менеджменту (на підготовку молодших фахівців зі спеціальностей "Фінанси та кредит", "Комерційна діяльність", "Ресторанне обслуговування").

"Майбутнім абітурієнтам потрібно звернути особливу увагу на перелік таких вищих навчальних закладів, які були позбавлені ліцензії, щоб не потрапити у халепу", - сказав Михайло Гончаренко, якого цитує УНІАН.

Гончаренко зазначив, що під час вступу потрібно окрему увагу звертати на наявність ліцензій на напрямки підготовки та спеціальності, а також ліцензований обсяг прийому, які дають право ВНЗ здійснювати освітню діяльність.

Він також додав, що перевіряти потрібно і довідку про внесення вишу до Державного реєстру навчальних закладів. Гончаренко наголосив, що ця інформація, а також ліцензія та сертифікат про акредитацію мають бути у відкритому доступі, наприклад, на інформаційному стенді ВНЗ. Якщо такої інформації немає, то її повинні надати на першу вимогу абітурієнта.

Реклама:

Головне сьогодні