Тест

Українці спиваються ще в дитинстві - дослідження

Соціологи провели низку опитувань серед молоді, за підсумками котрих 85% дітлахів підтвердили, що бодай раз у житті встигли випити чогось міцненького, йдеться в сюжеті ТСН.

Так, 76% юних українців зізналися, що чарчину перехиляли протягом року не один раз. І це не дивина – сучасна молодь по-іншому святкувати не вміє. "Серед них 77 хлопців 74 дівчат. Дівчата також не відстають від хлопців, серед хлопців найбільш популярне пиво, серед дівчат є слабоалкогольні напої", - розповіла директор Українського інституту соціальних досліджень ім. А.Яременка Тетяна Бондар.

Дістати випивку не становить проблеми для 70% опитаних підлітків. Попри заборону, алкоголь вільно можна придбати в багатьох кіосках чи магазинах. Психологи кажуть, що алкоголізм щоразу видозмінюється. І тепер до залежності додаються ще й психічні розлади. Тому без кваліфікованої допомоги цієї проблеми не вирішити.

"Якщо реабілітації не буде, то вийде замкнене коло. Потрапляє хворий на алкоголізм до стаіонару, його полікували, він повертається до того ж середовища і там усе починається з початку", - пояснює керівник терапевтичної програми Вікторія Осипова.

У цей центр не раз приводили 16-річних алкоголіків. Фахівець підтверджує: вік її пацієнтів значно помолодшав. До 30 років українці вже стають хронічними пияками, мають досвід білої гарячки та кількарічної реабілітації.

Експерти вважають, що діти приохочуються до алкоголю через брак уваги з боку батьків. Також спиртне – це ще один спосіб розважитись. За статистикою, із 10 пацієнтів 4 знову повертаються до пляшки.

А головне завдання медиків полягає в тому, аби допомогти дітям відшукати нові пріоритети в житті та подивитися на світ тверезими очима.