Британські вчені змогли відновити клітини слухового нерву

— 16 вересня 2012, 10:00

Цьому присвячена стаття в науковому журналі Naturе, пише Бі-бі-сі.

Їм вдалося досягти часткового відновлення нервової тканини, по якій звукові сигнали надходять у мозок. Дослідження проводилося на піддослідних тваринах - мишах-піщанках.

Дослідники з Шеффілдського університету вирішили знайти спосіб відновлення клітин нервової тканини, які називаються нейронами спірального ганглія, або заміни їх новими.

Вони скористалися стовбуровими клітинами, отриманими від людського зародка, які можуть трансформуватися в клітини будь-якого типу.

Спеціальний хімічний розчин було додано до стовбурових клітин, щоб спонукати їх трансформуватися в клітини слухового нерва. Потім вони були введені у внутрішнє вухо 18 глухим мишам.

Протягом двох з половиною місяців гострота слуху у тварин зростала. У середньому вона склала до кінця дослідження 45% від норми.

Близько третини мишей реагували на лікування особливо добре, у деяких з них слух відновився до 90%, ще третина майже ніяк не реагувала на лікування.

Миші-піщанки використовувалися в цьому експерименті тому, що вони сприймають звуки в тому ж діапазоні частот, що і люди, на відміну від звичайних мишей, який чують в діапазоні високих частот.

Дослідники вимірювали зрушення в гостроті звуку шляхом реєстрації енцефалограми мишей, тобто активності їх мозку.

Професор Дейв Мур з медичного центру із дослідження слуху в Ноттінгемі переконаний, що досягнуто значного результату. Однак він застерігає, що повторення цього успіху на людях може супроводжуватися певними труднощями.

"Найважчою проблемою стане доставка таких клітин саме в ту частину вуха, де вони потрібні. Вона вкрай мала за розмірами і туди дуже важко дістатися", - вважає вчений.

Доктор Ралф Холм, голова біомедичних проектів в благодійній організації Action on Hearing Loss, заявив: "Ці дослідження дають нам підстави сподіватися, що в майбутньому вдасться виправляти деякі види глухоти. Для мільйонів людей, які страждають втратою слуху, це надзвичайно важливо".

Реклама:

Головне сьогодні