Чотирнадцятирічна харків'янка пішла в перший клас

— 27 вересня 2012, 16:17

Вона – ромської національності, і більшу частину життя – мандрувала Україною. А після того, як родина осіла на Харківщині, до школи попросилася сама, йдеться у сюжеті ТСН.

Незвичайна учениця вчиться у звичайній сільській школі в звичайному першому класі. До школи ходить усього три тижні, але завзято і за будь-якої погоди. У класі Тамара – за останньою партою, адже найвища.

Разом з нею навчаються лише четверо дітей, тож підхід до дівчини – майже індивідуальний. Інесса Воробина, директор Полівської загальноосвітньої школи, розповіла про проблеми з навчанням у першокласниці: "Тримати важко ручку, писати важко, але вона намагається щоденно це робити, і дивиться, і навіть менші дітки їй допомагають".

Вчителі кажуть, що вчитись Тамара захотіла сама. Її батьки купили в селі будинок по сусідству з місцевою вчителькою. Дівчина і попросила сусідку відвести її до школи. Коли вперше сіла за парту – не знала елементарних речей.

Віталіна Гриценко, класний керівник, розповіла про успіхи в навчанні: "Вона дуже старається, дуже-дуже старається, я не чула від неї поганих слів, я не чула від неї нічого поганого, вона увесь час слухається".

Вчитель говорить, що дитина зараз вчиться читати та писати. А от рахувати вже вміє – навчилася на грошах. Дівчинка від уваги телекамери ніяковіє, їй важко розмовляти. Проте підтверджує, що вчитись дуже хотіла. Учениця Тамара Кучеренко розповіла: "Щоб читати чи писати – не було такого вдома в нас".

В місцевій службі зі справ неповнолітніх випадок із Тамарою називають унікальним. І наголошують, що вчитись ніколи не запізно - це добре, що дитина взагалі пішла до школи.

"Вона навчиться читати, писати, можливо, не засвоїть всю ту програму, яку засвоюють діти, починаючи з першого класу, з шести років, але все-таки вона буде грамотною", - кажуть у службі. Вчителі сподіваються, що дитина школи – не кине і за деякий час наздожене своїх вдвічі менших однокласників. А згодом отримає і атестат.

Реклама:

Головне сьогодні