Парашутист зробив рекордний стрибок зі стратосфери. Відео

— 15 жовтня 2012, 10:52

Він стрибнув із висоти 39 кілометрів і благополучно приземлився в пустелі в американському штаті Нью-Мексико, пише Бі-Бі-Сі.

Відомо, що його швидкість у падінні перевищила 1100 кілометрів на годину, проте офіційного підтвердження, що Баумгартнер у стрибку зумів перевищити швидкість звуку, поки немає.

Політ тривав близько 10 хвилин, із них 5 парашутист знаходився у вільному падінні, а на висоті 1,5 кілометрів над Землею розкрив парашут.

Його гігантський наповнений гелієм стратостат здійнявся у повітря зі стартової позиції з аеродрому в місті Росуелле у штаті Нью-Мексико і сягнув висоти 39 кілометрів, після чого Баумгартнер вистрибнув із капсули.

Нинішній рекорд у цій категорії був поставлений 52 роки тому полковником американських ВПС Джо Кіттінгером, який вистрибнув зі стратостату на висоті 31,3 км.

Нова спроба поставити рекорд у висотному стрибку пов'язана з величезним ризиком.

Основна небезпека полягає в розрідженості атмосфери на таких висотах. Багато попередніх спроб перевершити чинний рекорд закінчувалися трагічно через розгерметизацію скафандра парашутиста.

Фелікс Баумгартнер після приземлення. Фото Reuters

Для Фелікса Баумгартнера інженери створили нову герметичну кабіну, у якій він перебуває до стрибка, а також нову модель висотного костюма, здатного витримати величезні перевантаження під час падіння.

Члени команди австрійського ентузіаста підкреслюють, що він ішов на рекорд не заради сенсації, а заради серйозного наукового результату.

Вони вважають, що успіх проекту призведе до створення нових систем аварійної евакуації для швидкісних реактивних літаків. НАСА та ряд американських космічних компаній також із цікавістю стежать за цим проектом.

Фелікс Баумгартнер. Фото AP

Дослідники не мають чіткого уявлення про те, що відбувається з тілом людини при подоланні звукового бар'єру, хоча відомі випадки, коли пілотам бойових літаків доводилося катапультуватися на надзвукових швидкостях.

Під час свого стрибка Фелікс Баумгартнер мав на собі кілька приладів для збору наукових даних.

Підйом стратостата почався о 16:30 за Гринвічем і тривав близько трьох годин. Баумгартнер був у постійному радіо- і відеозв'язку зі центром управління, але єдиною людиною, якій дозволено говорити з ним, був полковник Кіттінгер, який є консультантом проекту.

"Ми збираємося досягнути Вашої мети і здійснення Вашої мрії, Феліксе", - сказав Кіттінгер, проводжаючи ентузіаста в політ.

Інфографіка Бі-Бі-Сі
Реклама:

Головне сьогодні