Знайдено джерело подружньої вірності - вчені

— 19 листопада 2012, 11:58

Вони експериментували з гормоном окситоцином, який виробляється в гіпоталамусі, повідомляють Вести.ru.

Відомо, що ця речовина стимулює пологи і зміцнює зв'язок між батьками та дітьми. Попередні дослідження також показали здатність окситоцину підвищувати довіру між людьми, а також розповіли, що він відіграє важливу роль у підтримці моногамних відносин у деяких видів тварин.

"Ми знаємо, що, наприклад, у мишей-поьовок окситоцин є ключовим фактором їх вірності одному партнеру, - пояснює керівник досліджень Рене Хурлеман (René Hurlemann). - Тепер ми отримали перші докази того, що він грає схожу роль і у людей".

В експерименті взяли участь дві групи чоловіків, одні з яких мали стосунки з жінками, а інші на момент дослідження були вільні. За допомогою назального спрею кожному учаснику вводили окситоцин або плацебо.

За 45 хвилин у приміщення входила жінка, яку всі чоловіки пізніше назвали привабливою. Вона наближалася до піддослідних, а ті повинні були повідомити, коли, на їхню думку, дистанція ставала "занадто близькою" і вони відчували незручність.

"Окситоцин підвищує довіру до людей, і ми чекали, що його вплив дозволить незнайомій жінці підійти ближче, ніж зазвичай. Але результати виявилися прямо протилежними", - говорить Хурлеман.

Вільні чоловіки, а також ті, хто отримував плацебо, легко "підпускали" жінку на відстань 50-60 сантиметрів. Чоловіки, які були у стосунках, під дією окситоцину тримали дистанцію на 10-15 сантиметрів більше.

Окситоцин, так само як і наявність постійної партнерки, не впливав на сприйняття чоловіками зовнішньої привабливості жінки. Крім того, гормон не чинив жодного ефекту, коли привабливу спокусницю заміняв чоловік.

У цьому випадку учасники експерименту не змінювали своєї думки щодо "комфортної дистанції".

Виходить, що гормон підвищує прихильність чоловіків до своєї постійної партнерки. Для жінок, бажаючих бути більш впевненими у вірності свого партнера, звідси випливає цікавий логічний висновок.

Проте вчені кажуть, що для зміцнення почуття прихильності між партнерами зовсім не обов'язково використовувати окситоцин у формі спрею. Викид гормону можна спровокувати природним шляхом, наприклад, якщо займатися сексом або часто триматися за руки.

Реклама:

Головне сьогодні