91% фахівців з вищою освітою думають про роботу за кордоном - опитування

— 26 листопада 2012, 15:49

Про це свідчать результати опитування 5 тисяч зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного в першій половині листопада 2012 року.

Майже половина респондентів (48%) відповіла, що має серйозні наміри виїхати з України. 43% опитаних зізналися, що іноді розглядають можливість пошуку роботи за кордоном, і лише 4% зовсім не планують виїжджати з України.

Лише 4% опитаних не планують виїжджати з України. Найпопулярніша причина такого рішення – побоювання виявитися людьми "другого сорту" в чужій країні (35%). Другою за популярністю причиною стали патріотичні почуття і бажання розвивати рідну країну (31%). Лише чверть тих, хто не хоче покидати Україну, задоволена роботою в рідній країні.

У той же час 5% респондентів хочуть використовувати навчання за кордоном для того, щоб залишитися там працювати.

Найпопулярніші для запланованої трудової міграції – розвинуті західні країни: Європа (63%) та США / Канада (42%). Цікаво, що п'ята частина їде або планує їхати до Австралії, а 14% – в Росію.

16% опитаних відповіли, що їм не важливо, куди емігрувати, аби були хороші умови життя. Менш популярними виявилися Азія (8%), Південна Америка (5%), Африка (3%), хоча і туди знайшлися бажаючі виїхати.

Переважна більшість респондентів (72%) вважає, що головна причина виїзду молоді на роботу за кордон – відсутність гарного майбутнього для себе і своєї сім'ї в Україні.

44% вказали причиною потенційної міграції низький рівень оплати праці. 41% опитаних вважає, що в Україні немає умов для повноцінної реалізації професійних якостей, а нестабільна політична ситуація видається "коренем зла" для 34% респондентів.

Для охочих виїхати за кордон має велике значення вік.

40% опитаних впевнені, що емігрувати краще в молодому віці, коли ще немає сім'ї. Ще 15% вважають, що варто використовувати навчання за кордоном як "трамплін" для побудови кар'єри.

9% відповіли, що їхати за кордон краще у молодому віці, але вже з сім'єю. Втім, істотна частина опитаних (36%) упевнена, що вік і сімейний стан в цій ситуації не мають значення. 43% респондентів вже перебувають у шлюбі, 24% мають неофіційні відносини, а 33% зовсім не мають відносин. Але охочих виїхати з України однаково багато для всіх зазначених категорій.

Серед 5% респондентів, які хотіли б виїхати за кордон на навчання, 71% обрали б країни Євросоюзу, 21% – США або Канаду, 5% – Австралію і лише 3% – Росію.

Західні країни респондентам симпатичні "взагалі", без конкретизації (62%). Вагомими причинами при виборі країни є також хороший рівень освіти в західних країнах (48%) і наявність стипендій на навчання (27%). На безкоштовне навчання опитані розраховують мало – цей пункт вибрали лише 19% респондентів. На родичів і знайомих покладається ще менша кількість бажаючих виїхати – 12%.

Для деяких респондентів важливим фактором вибору країни для подальшого навчання є володіння необхідною іноземною (найчастіше англійською) мовою.

Опитані не вважають навчання в західних країнах найпростішим способом побудувати кар'єру за кордоном. 40% респондентів не впевнені в тому, що закордонна освіта допоможе їм залишитися в країні навчання. 27% вважає, що така освіта не має вирішального значення при намірі емігрувати. І лише третина респондентів розраховує побудувати кар'єру за кордоном після закінчення навчання. У той же час 91% опитаних ніколи не отримували освіту за кордоном.

В опитуванні брали участь 5 017 респондентів, серед яких 60% – чоловіки, 40% – жінки. Середній вік опитаних – 30 років. 77% опитаних мають закінчену вищу освіту, 11% – незакінчену вищу, в опитуванні взяли участі навіть кандидати наук (2%) і така ж кількість аспірантів.

Найбільше респондентів є представниками таких сфер освіти: економічна – 34%, технічна – 21%, інформаційні технології – 11%, гуманітарна – 10%.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні