Надаючи першу медичну допомогу, треба співати - вчені

— 5 листопада 2012, 10:52

Тоді легше робити непрямий масаж серця і грудної клітина. Серед рятівних хітів – "Stayin' Alive" від Bee Gee, "Like a Prayer" Мадонни чи "Dancing Queen" гурту ABBA.

Так вважає професор Бернд В. Бьоттіґер із клініки Кельнського Університету, якого цитує Deutsche Welle.

"Ідеться про те, щоб мати в голові механізми, котрі допоможуть робити те, що треба, навіть коли людина дуже схвильована", - пояснює він. За його словами, завдання рятувальника - згадати в момент небезпеки придатну ритмічну пісню.

Знадобляться шлягери з ритмом 100-120 бітів на хвилину. Дослідження показали, що 100-120 рухів протягом хвилини можуть відновити кровообіг непритомного, каже професор Бьоттіґер.

Науковець нагадує: в ситуації "життя або смерть" байдуже, яку пісню ви оберете. Головне, щоб це допомогло врятувати людину. "Досвід показує, що в більшості випадків люди тиснуть надто слабко", - зауважує він. Грудна клітка має "прогнутися" на п'ять-шість сантиметрів. Тобто глибше, ніж раніше вважалося правильним серед медиків.

"Це означає: в разі сумніву тисніть щосили, - наголошує лікар. - Навіть якщо почуєте тріск: перелом ребра – це не так страшно, швидко заживе. Головне - врятувати життя людини". Адже, якщо тиснути несміливо, потерпілий може померти.

Коли серце перестає постачати кров, поступово припиняється діяльність мозку й людина втрачає свідомість. Якщо не робити правильних дій, за п'ять-сім хвилин мозок зазнає незворотних ушкоджень.

За оцінками Німецького товариства анестезіології та інтенсивної медицини, першу медичну допомогу потерпілим у Німеччині надають лише 15% тих, хто міг би її надати. Це дуже мало в порівнянні з іншими країнами.

Експерти товариства підрахували: тільки в Німеччині щороку могли би бути врятовані на десять тисяч життів більше, якби постраждалі отримали своєчасну допомогу. У Європі щороку можна було б уберегти від смерті на сто тисяч людей більше, адже непрямий масаж серця у половині випадків повертає людину до життя.

У Німеччині невідкладну допомогу найуспішніше надають на роботі: у 34% ситуацій людей вдається врятувати. Натомість коли нещастя трапляється вдома, потерпілим адекватно допомагають тільки у 12% випадків. Бернд Бьоттіґер пояснює це тим, що на роботі люди рішучіші та краще знають, що саме треба робити.

У серпні 2012 року Німецький серцевий фонд у Франкфурті-на-Майні презентував безкоштовний IPhone-додаток для "чайників". Якщо в людини раптово зупиняється серце, власник телефону зможе допомогти, завантаживши стислу інструкцію. Додаток допомагає розпізнати типові симптоми інфаркту.

Інструкція складається з картинок і коротких речень. Аби не втрачати життєво важливих секунд, програма дозволяє автоматично телефонувати за номером "швидкої допомоги" - 112.

Реклама:

Головне сьогодні