Фараону Рамзесу III перерізали горло - вчені

— 19 грудня 2012, 10:22

Такого висновку дійшли дослідники, які на підтвердження своєї версії наводять результати нової експертизи, пише Бі-бі-сі.

Комп'ютерна томографія мумії "обранця Ра" допомогла виявити глибоку рану на шиї, яка і могла стати причиною смерті. Багато століть секрет смерті фараона був прихований пов'язками, що закривають шию фараона, необхідними для збереження мумії.

Історики довгий час сперечалися про причини смерті фараона.

У документах давнини, що включали Туринський судовий папірус, датований 1155 роком до н.е., йшлося про змову з метою вбивства фараона і палацовому перевороті. У цьому підозрювали одну з його дружин. Однак довгий час було незрозуміло, чи було скоєно замах на фараона, і якщо так, то чи закінчилося воно смертю правителя.

Деякі дослідники вважали, що замах був успішним для змовників, а інші вважали, що другий фараон з XX династії пережив напад.
Судовий папірус оповідає про чотири різних судових процеси і згадує покарання щодо змовників. Серед змовників називають одну з двох дружин правителя - Тейю, і її сина Пентаура - претендента на трон.

У стародавньому документі йдеться, що тільки Пентаур - один з численних синів фараона - вирішив піти проти батька і брав участь у змові. Його визнали винним, і потім Пентаур, як повідомляє документ, наклав на себе руки.

Щоб дізнатися більше про далекі і загадкові події старовини, німецький палеонтолог з італійського Інституту мумій і крижаної людини Альберт Цинк і його колеги вивчили мумію Рамзеса III і останки ще однієї людини, імовірно сина короля Пентаура, в королівській гробниці біля Долини Царів в Єгипті.

Працюючи в Єгипетському музеї в Каїрі, де зараз знаходяться тіла, команда дослідників провела комп'ютерну томографію та проаналізувала ДНК мумій.

Томографія виявила глибоку (близько 7 см) і широку рану на шиї, яку, на думку медиків, міг заподіяти гострий ніж. Вчені говорять, що смерть в такому випадку наступила б одразу.

"До цього ми практично нічого не знали про долю Рамзеса III. Його тіло досліджували і до нас, робили рентгенівські знімки, проте вони не виявили жодних травм. Дослідники раніше не мали доступу до комп'ютерної томографії, який маємо ми", - сказав доктор Цинк.

"Ми були дуже здивовані тим, що виявили. Ми досі не можемо бути абсолютно впевненими в тому, що рана стала причиною його смерті, однак ми схильні так думати", - додав учений.

За його словами, "люди, що бальзамували тіло фараона, могли зробити поріз, проте це вкрай малоймовірно".

На КТ-знімках в рані видно амулет у вигляді соколиного ока бога Гора. Талісман могли покласти в рану при муміфікації, адже древні єгиптяни вірили в його цілющу силу.

Аналізи ДНК останків іншого тіла показали, що на момент смерті молодій людині було 18 років і він був родичем Рамзеса III, і це, ймовірно, син фараона Пентаур.

При вивченні тіла молодої людини вчені звернули увагу на незвичайно стислі складки в області шиї, що може вказувати на те, що молодий чоловік був задушений.

Тіло юнака не було забальзамовано звичайним для царів способом, воно було обгорнуте в цапову шкуру. У давнину, членів сім'ї фараона, яких вваажали виннимим у чомусь, карали ще й тим, що ховали не "по-царськи".

Реклама:

Головне сьогодні