Знайдено рештки найстародавнішого динозавра. Фото

— 6 грудня 2012, 13:02

У статті, опублікованій в журналі Biology Letters, описується вид Nyasasaurus parringtoni, раніше невідомий науці, який мешкав на Землі за 10-15 мільйонів років до раніше відомих ящерів, пише Бі-бі-сі.

Він пересувався на двох ногах, мав зріст в 2-3 метри і важив 20-60 кг. Якщо висновки вчених вірні, то динозаври з'явилися на планеті близько 243 млн. років тому.

Ця знахідка свідчить, що минуло багато мільйонів років між першою появою ящерів і їх повним пануванням на суші.

"Вона заповнює прогалину в наших уявленнях про еволюцію динозаврів, - говорить співавтор статті Пол Барретт, співробітник Музею природної історії в Лондоні.

Однак дослідники не цілком упевнені в тому, що вид Nyasasaurus parringtoni заслуговує на звання самого древнього динозавра, оскільки викопні останки його є неповними - вони складаються з кісток верхньої частини верхньої кінцівки та шести хребців.

Дослідники з університету Вашингтона, Каліфорнійського університету в Берклі і лондонського Музею природної історії побачили в знахідці кілька особливостей, які недвозначно вказують на належність останків до динозаврів - зокрема, подовжений пекторальний гребінь, до якого прикріплювалися сильні грудні м'язи.

Знахідка свідчить, що динозаври не одразу посіли головне місце серед наземних видів.

Реклама:

Головне сьогодні