Американці мають більш слабке здоров'я та помирають раніше - вчені

— 14 січня 2013, 13:27

Про це йдеться у дослідженні, проведеного US National Research Council і Institute of Medicine. Доповідь називається "Охорона здоров'я США в порівнянні з іншими країнами: життя коротше, здоров'я слабкіше", пише Inopressa із посиланням на The Guardian.

Навіть найбільш благополучні американці - люди з вищою освітою, які мають медичну страховку і високий дохід, ведуть здоровий спосіб життя - поступаються за станом здоров'я представникам тих же соціальних груп у країнах, порівнянних з США.

"Ми були вражені цими сумними висновками", - говорить Стівен Х. Вулф (Virginia Commonwealth University, Річмод), голова комісії, яка склаlfkf доповідь.

На його погляд, смертності і зростанню рівня захворюваності американців можна запобігти. "Головне питання для нашої комісії - чому ми вже десятки років відстаємо від інших країн?" - Додав Вулф.

Автори порівняли США з 16 багатими демократичними країнами: Австралією, Канадою, Японією, Великобританією та іншими. Аналізувалися дані з кінця 1990-х по 2008 рік.

Як з'ясувалося, довгі роки середня тривалість життя американців була нижче, ніж в інших країнах, з якими проводилося порівняння. "Останні 30 років розрив збільшується, особливо для жінок", - йдеться в статті.

Тим часом витрати на охорону здоров'я в США на одну особу - вище, ніж в будь-якій іншій країні світу.

Автори нарахували 9 сфер, де США продемонструвало погані результати серед 17 вивчених країн.

Так, з'ясувалося, що у США найбільша смертність серед немовлят. Крім того, найвищою тут визнано і смертність від травм і вбивств, причому це одна з основних причин смертності дітей, підлітків та молоді.

Американські підлітки на першому місці за кількістю вагітностей та зараженню венеричними хворобами. За кількістю ВІЛ-інфікованих США на 2-му місці, за кількістю хворих на СНІД - на 1-му.

"Навіть якщо видалити такий фактор, як керування автівкою в нетверезому стані, то алкоголь і наркотики забирають у американців більше років життя, ніж у мешканців інших багатих країн", - пише газета.

Ще кілька хвороб, за якими США займають 1-е місце серед цих 17 країн: ожиріння, діабет 2-го типу (у віковій групі з 20 років).
США також на 2-му місці за смертністю від серцевих захворювань. Американці частіше, ніж європейці, страждають легеневими захворюваннями і вмирають від них.

Але є й позитивний висновок: "Америка добре піклується про здоров'я літніх. Ті, хто доживає до 75 років, можуть розраховувати на довге життя, рідше вмирає від інсульту і раку, краще контролюють тиск і рівень холестерину і менше палять, ніж мешканці інших країн.

Реклама:

Головне сьогодні