В яловичих бургерах Ірландії та Британії виявили конину

— 16 січня 2013, 11:06

Як повідомило Агентство з безпеки продуктів харчування Ірландії, бургери були виготовлені з м'яса, яке було перероблено на двох заводах в Ірландії і одному заводі в графстві Йоркшир на півночі Англії, повідомляє Бі-бі-сі.

Представники одного з ірландських заводів, Silvercrest Foods, заявили, що вони ніколи не купували конини, і почали розслідування постачальників м'яса з Європи.

Всього агентство перевіряло 27 типів бургерів. У десяти з них була виявлена ​​кінська ДНК, а в 23 - свиняча.

Бургери, про які йде мова, продавалися в супермаркетах Tesco і Iceland у Великобританії і в магазинах мереж Dunnes Stores, Lidl і Aldi в Ірландії.

В одному з типів бургерів, що продаються в супермаркетах Tesco, вміст конини склав 29% від загального вмісту м'яса.

На додаток до цього, в 21 з 31 яловичого продукту, підданого аналізу - в тому числі пирогах і лазаньї - також знайшли свинячу ДНК.

Голова Агенції з безпеки продуктів харчування Ірландії професор Алан Рейлі заявив, що, хоча ці продукти не становлять небезпеки для життя людини, все ж присутність конини і свинини в них викликає заклопотаність.

"Можна пояснити, чому в яловичих продуктах присутня свиняча ДНК - тому що на одному і тому ж заводі переробляють м'ясо різних тварин. Але поки зовсім незрозуміло, звідки взялася кінська ДНК на заводі, на якому ніколи не переробляють конину", - зауважив він.

"У ірландській культурі не прийнято їсти конину, і її не повинно бути в бургерах, - додав чиновник. - Для деяких релігійних груп, які не їдять свинини, вміст навіть свинячого ДНК в яловичих бургерах неможливе".

Супермаркети, про які йде мова, прибрали з полиць яловичі бургери, в яких знайшли конину і свинину, і оголосили про готовність взяти участь в розслідуванні.

Реклама:

Головне сьогодні