Міста хочуть "звільнити" від супермаркетів

— 23 січня 2013, 11:14

Про це йдеться у законопроекті N2067 "Про стимулювання розвитку вітчизняного ринку продовольчих товарів", зареєстрованого народним депутатом від ПР Олегом Царьовим.

Документом пропонується обмежити функціонування торгівельних мереж на території всіх населених пунктів, пише Коммерсант-Україна.

В межах міста зможуть працювати лише продовольчі або змішані магазини (продукти харчування і непродовольчі товари) загальною площею до 300 кв. м.

У супермаркетів, які винесуть за місто, буде ще й обмежений графік роботи: покупці зможуть купити товари лише з понеділка по суботу і тільки з 9.00 до 20.00.

Неділя та святкові дні мають стати обов'язковими вихідними. Режим роботи цих закладів будуть на свій розсуд змінювати місцеві органи влади.

У торгівельних мереж буде перехідний період для "перепрофілювання приміщення або реконструкції продовольчого магазину" - їм нададуть рік з моменту вступу в силу запропонованого законопроекту, якщо він все ж буде підтриманий парламентом.

Така реформа, на думку автора законопроекту, необхідна для розвитку малого і середнього бізнесу, адже зараз великі мережі знищують його.

Крім того, великі мережі повинні будуть виконати ще низку умов.

Так, вони не матимуть права займати більше 10% всіх торгівельних площ конкретного міста, селища та району, а також не зможе продати більше ніж 10% продовольчих товарів, реалізованих на такій території.

Частка продукції, випущеної під торговою маркою мережі (private label), не зможе перевищити 10% відповідної групи товарів, що продається в мережі.

Крім того, в обсязі всього роздрібного товарообігу вітчизняна продукція повинна буде займати не менше 80%. За порушення всіх запропонованих норм передбачені штрафи у розмірі 20% від обсягу реалізованих за минулий рік продовольчих товарів.

Всі великі магазини в обов'язковому порядку повинні будуть мати парковки. Всі ці ініціативи є європейською нормою, зокрема вивчався досвід Німеччини, зазначає пан Царьов.

На думку представників торгових мереж, нічого, крім незручностей як самим споживачам, так і супермаркетам, законопроект не принесе. Площ для будівництва нових об'єктів практично немає, крім того, ціни на продукти харчування будуть вище.

Учасники ринку також називають законопроект дивним.

Реклама:

Головне сьогодні