Греки вирубують ліси, щоб зігрітися

— 29 січня 2013, 12:32

Протягом останнього року, ця практика збільшилася на 300%, після того як у країні на третину підвищилися податки на мазут, яким в Греції опалюють будинки, пише Бі-бі-сі.

Для багатьох мазут став не по кишені, і ці люди перейшли на дрова.

За останній рік лісникам вдалося затримати безліч людей - від пенсіонерів до дрібних бандитів. Було порушено 250 судових справ, і конфісковано 300 тонн незаконно зрубаної деревини.

"Мені дуже сумно, що літні люди приходять вирубувати ліс", - говорить Петрос Папапетру з департаменту лісового господарства.

"Жахливо, що в наш час їм доводиться цим займатися. Але цей ліс для нас дуже важливий - тут унікальна екосистема, яку необхідно зберегти для майбутніх поколінь".

Дрова з незаконно зрубаного лісу зазвичай з'являються на ринках. На околиці міста Катеріні господар одного з ринкових лотків Трінатафілос Загріс говорить, що бізнес іде дуже добре - не в приклад іншим секторам економіки країни.

"Продаж зросла на третину", - говорить він.

"Раніше в нашому районі було близько 25 ринків з продажу дров. Зараз їх тут 100".

Дрова купують середньостатистичні родини.

У містах Греції з'явився помітний смог через те, що велика кількість городян опалюють будинки дровами. У Солоніках смог став настільки густим, що це вже турбує місцеву владу.

У місті працює мобільна лабораторія, в якій вчені вивчають якість повітря. Фільтри змінюються кожну добу, і на них видно, наскільки забруднене повітря, яким дихають городяни.

На Балканах зима цього року виявилася особливо холодною, і чим нижче падає температура, тим більше буде нарубано дров.
На початку XXI століття грекам доводиться жити як раніше, просто для того, щоб не замерзнути.

Реклама:

Головне сьогодні