Американському солдатові зробили пересадку обох рук

— 31 січня 2013, 08:29

26-річний Брендан Маррокко був важко поранений під час вибуху придорожнього фугасу в 2009 році, пише Бі-бі-сі.

Йому була також зроблена пересадка кісткового мозку, взятого у того ж самого померлого донора, якому належали пересаджені руки. Це допоможе пацієнту впоратися з реакцією відторгнення чужих тканин.

Хірург, що оперував його, повідомив, що пройде не менше року, перш ніж стане зрозуміло, наскільки успішною виявилася операція.

"Максимальна швидкість, з якою регенеруються нерви, становить приблизно 2,5 см в місяць", - заявив доктор Ендрю Лі, який очолював бригаду хірургів. Операція з трансплантації в лікарні Джонса Хопкінса в Балтіморі тривала більше 13 годин.

У вівторок Брендан сказав, що хоче якнайскоріше почати плавати і сісти за кермо.

До операції він користувався протезами ніг, але при цьому, за його словами, його особливо засмучувало, що у нього немає рук.

"Ви говорите за допомогою рук, руки потрібні для безлічі справ, і якщо у вас їх немає, ваше життя втрачає сенс", - сказав колишній солдат.
Зазвичай протези рук не настільки досконалі, як протези ніг.

В даний час Брендан проходить курс фізіотерапії в лікарні, який він потім продовжить в Національному військовому медичному центрі; лікарі вважають, що у нього є хороші шанси на приживлення обох рук і повноцінне їх використання.

"Він молода людина, великий оптиміст і упертюх - в хорошому сенсі цього слова, - заявив доктор Джеймі Шорс, голова відділу із трансплантації рук в лікарні Джонса Хопкінса. - Для такої людини немає меж".

Реклама:

Головне сьогодні