Гомосексуалам та лесбіянкам Франції дозволили укладати офіційні шлюби

— 13 лютого 2013, 12:18

Цьому передувало кілька тижнів запеклих дискусій. Одностатеві родини зможуть й усиновлювати дітей, повідомляє Deutsche Welle.

Під час голосування, що відбулось у вівторок, 12 лютого, 329 депутатів нижньої палати парламенту сказали "так", 229 - "ні" законопроекту, який дозволяє одностатевим подружжям також усиновлювати дітей.

Щоправда, текст реформи затверджено поки лише у першому читанні. У квітні закон, що викликав обурення консервативної опозиції, розгляне французький сенат.

Парламентський розгляд суспільно-політичної реформи, ініційованої президентом-соціалістом Франсуа Олландом, тривав упродовж останніх двох тижнів майже 110 годин.

Аби встигнути до запланованої дати голосування, французьким народним обранцям довелося працювати без перерв – і ночами, і на вихідних. Консервативна опозиція внесла до законопроекту близько 5 тисяч поправок.

Неоднозначна тема розколола французьке суспільство: у минулі тижні сотні тисяч демонстрантів вийшли на вулиці, масові акції влаштовували як прихильники, так і противники нововведення.

Якщо вірити соціологічним опитуванням, відчутна більшість французів підтримує одностатеві шлюби, зате прихильників та противників усиновлення ними дітей - майже порівну.

На відміну від побажань правлячої партії, в ухваленому законопроекті лесбійським подружжям не дається право на штучне запліднення. Однак соціалісти збираються внести відповідний дозвіл до нового закону про родину.

Питання штучного запліднення у Франції - особливо спірне. Як опозиція, так і католицька церква вбачають у цьому перший крок до легалізації сурогатного материнства, яке в країні нині під забороною.

У минулі роки багато європейських держав легалізували шлюби гомосексуалів та лесбіянок. Першою скрипкою і у ЄС, і в світі стали у 2001 році Нідерланди. Цей приклад наслідувала в 2003 році Бельгія, за нею - Іспанія у 2005-му та Швеція в 2009-му роках.

Тиждень тому "зелене світло" запровадженню одностатевих родин надала нижня палата парламенту Великобританії, попереду розгляд у Палаті лордів. Щодо Німеччини, то, починаючи від 2001 року, гомосексуали й лесбіянки тут можуть реєструвати лише "цивільне партнерство", яке обмежує їх у праві на усиновлення дітей, порівняно з гетеросексуальними родинами.

У Франції, починаючи від 1999 року, представники сексменшин можуть реєструвати цивільні шлюби. У порівнянні з гетеросексуальними парами вони отримують схожі права та обов'язки.

Нині ж уряд хоче піти далі й розширити права одностатевих сімей, про що гомосексуали та лезбійки в багатьох країнах можуть тільки мріяти.

Реклама:

Головне сьогодні