Японський шеф-кухар годує клієнтів брудом за 100 доларів

— 18 лютого 2013, 09:40

Виявилося, найбільший гастрономічний інтерес для нього складають не морепродукти і випічка, а грунт, повідомляють Вести.ru.

"Людина не є творцем моря, повітря і землі. Вони є частиною природи і, в якомусь сенсі, наділені життям, - пояснює Танабе свій незвичайний інтерес до бруду. - Я лише намагаюся висловити це почуття у своїх стравах".

Колишній боксер, проміняв спортивну кар'єру на кулінарію, працює у французькому ресторані вже 20 років. Близько 8 років тому він вперше запропонував гостям вечерю з бруду.

За словами кухаря, найскладніше в приготуванні подібної їжі - це, як не дивно, пошук інгредієнтів. Знайти хорошу землю, яка б не була отруєна добривами або іншими шкідливими для людського здоров'я речовинами, виявилося не так просто.

"Я куди тільки не ходив, щоб відшукати потрібний грунт. Основна робота проходила в горах і інших подібних місцях. Зрозуміло, я шукав тільки на територіях, які не відносяться до сільськогосподарських угідь - інакше довелося б рити дуже глибоко", - розповів кухар.

До теперішнього часу постачальники привозять Танабе близько кілограма грунту кожен день. Всю землю попередньо перевіряють на наявність небезпечних елементів. Це дало кухареві можливість включити в меню "грязьові" страви на постійній основі, тоді як раніше він міг лише зрідка балувати відвідувачів одним або двома кулінарними шедеврами.

Привезену йому землю Танабе деякий час готує за спеціальною технологією, щоб позбавити її від сторонніх запахів. Після цього грунт просівають через сито. Зараз клієнт може спробувати такі частування, як грязьовий суп, грінки з бруду і грунтовий сорбет. Гордістю кухаря є немита картопля, фарширована трюфелями.

Відвідувачі закладу по-різному поставилися до їжі, яка, як запевняє Танабе, не тільки смачна, але і дуже корисна. "Смак був трохи піщаним, але не був неприємним. Трохи схоже на овочевий суп. Мені сподобалося", - поділився враженнями від вечері один з місцевих мешканців.

Утім, незважаючи на певну кількість похвальних відгуків, більша частина відвідувачів ставиться до нововведень як мінімум з обережністю.

Тосіо Танабе нарікає, що раніше люди їли грунт, а тепер гидують. У тому числі, і з міркувань гігієни. Хоча, не виключено, що японці відмовляються від вишуканого пригощання з фінансових причин: похід у ресторан Танабе їм коштуватиме в середньому 100 доларів.

Реклама:

Головне сьогодні