Вчені "полюють" за уламками Челябінського метеориту

— 18 лютого 2013, 16:57

Поки ж вони збираються займатися вивченням тих частинок метеорита, які у них є, пише Бі-бі-сі.

При цьому, на думку вчених, основна маса метеорита залишається на місці падіння частини його уламків в озері Чебаркуль Челябінської області.

Тим часом МВС звернуло увагу на тих громадян, які продають нібито шматки метеорита через інтернет-аукціони. Перші оголошення про продаж з'явилися в мережі ще в п'ятницю.

Особи, шо розмістили оголошення, встановлюються, повідомили в понеділок в управлінні МВС Росії по Челябінській області.

"Щоб уявити повну картину, необхідний шматок розміром з долоню. Те, що у нас вже є, достатньо для того, щоб за допомогою сучасних аналітичних приладів на нанорівні довести метеоритну природу об'єкта і визначити його тип. Далі необхідно більше речовини", - заявив член комітету РАН з метеоритів Віктор Гроховський з Уральського федерального університету Віктор Гроховський.

Всього ученим вдалося зібрати близько 50 невеликих фрагментів метеорита, розміром в кілька міліметрів кожен.

"Там (на озері Чебаркуль) назбирали багато. Думаю, що будуть знахідки в інших районах. Час покаже. Тут важливо, щоб все це приходило в наукові кола, а не по кишенях розходилося", - підкреслив учений.

У той же час він зазначив, що подальша програма дослідження, залежить від того, скільки вдасться отримати речовини, з якої складається метеорит. "Головне отримати свіжу речовину. У нас, звичайно, поки що цієї речовини мало", - заявив учений.

Фахівець розповів, що через те, що не вдалося узгодити дії з представниками МВС, що охороняють місце падіння метеорита на озері Чебаркуль, вчені не змогли ретельно досліджувати цей район, адже їх не підпустили до самої ополонки.

[L]За словами Гроховськиого, основна маса метеорита знаходиться в озері. Його розмір, на думку вченого, може досягати 50-60 см.

Як повідомляло управління МВС по Челябінській області, близько семи уламків об'єкта розлетілися в різні боки. Один з них впав в озеро Чебаркуль, утворивши дірку діаметром близько восьми метрів.

Нагадаємо, вибух метеорита в Росії стався в п'ятницю приблизно о 09:20 за місцевим часом (7:20 МСК), при цьому в багатьох будівлях міста тріснули шибки.

За оцінками фахівців, 10-тонний метеорит увійшов в щільні шари земної атмосфери зі швидкістю близько 30 км/сек.

Очевидці говорять, що протягом 20-30 хвилин ситуація в Челябінську "нагадувала зону військових дій".

За інформацією влади, за медичною допомогою після вибуху метеорита звернулися близько 1200 місцевих мешканців. Більшість постраждалих порізалися склом розбитих шибок, повідомляє МВС.

Реклама:

Головне сьогодні