Тест

"Сімпсони" руйнують дитячу психіку, але його не забороняли – глава Нацкомісії з моралі

Про це під час прямої телефонної лінії у "Комсомольській правді в Україні" розповів голова комісії Василь Костицький, повідомляє "Інтерфакс".

"Мені цей мультфільм не подобається, але рішення ми приймаємо не на основі якихось емоційних уподобань моїх чи членів комісії, а згідно з законом. На сьогоднішній день комісія, розглядаючи певну кількість серій цього мультфільму, одну серію перенесла на вечірній час. Це – всі наші заборонні рішення. Тож ми мультфільм "Сімпсони" не забороняли", - сказав Костицький у четвер.

[L]При цьому, на його думку, такі мультфільми, як "Сімпсони" і "South Park" ("Південний Парк"), руйнують дитячу психіку.

"У "Південному Парку" також була одна серія, по якій ми прийняли жорстке рішення, оскільки там мало місце словесне обговорення порнографічних сюжетів. І судові експерти, і наші експерти, і науково-дослідні інститути дитячої психології, соціальної психології вважають, що це порнографія. Тому ми цю серію визнали такою, яка суперечить законодавству України", - зазначив Костицький.

Голова Нацкомісії по захисту суспільної моралі також нагадав, що український журналіст Валентин Коваленко звернувся в комісії з тим, що 29 мультфільмів, які демонструються на вітчизняному ТБ, на його думку, можуть бути шкідливими для українських дітей. У цьому переліку був, зокрема, мультфільм "Маша і Ведмідь".

"Ми ще не завершили цю роботу, але вже оцінили значну частину цих мультфільмів і прийшли до висновку, що вони загрози дітям не несуть, в тому числі й "Маша і Ведмідь". В Інтернеті поширювалися чутки, що ми збираємося заборонити "Ну, постривай!"- ми взагалі його не розглядали", - розповів Василь Костицький.

Він повідомив, що за 2012 рік комісія оцінила 25 тисяч різних матеріалів: мультфільмів, фотографій, фільмів для дорослих, газет, інтернет-ресурсів. У 2011 році було 14 тис таких матеріалів.

Костицький заявив, що його особисті емоційні оцінки ніколи не лягають в основу рішень комісії, тому що філософ Мирослав Попович, президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, директор Інституту серцево-судинної хірургії ім.Амосова Геннадій Книшов, керівник Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім.Шевченка Павло Мовчан та інші не належать до тих, хто будуть голосувати за чиєсь рішення, і у них є своя власна думка.

Крім того, Костицький зазначив, що комісію більше турбують не мультфільми, а насильство серед дітей.

Він вказав, що за даними МВС України, в 2012 році в країні було зафіксовано 422 випадки насильницьких злочинів, пов'язаних з репродукцією ситуацій, які черпалися з інформаційних ресурсів.

Наприклад, сталося 12 випадків суїциду в Черкаській області після того, як діти грали в комп'ютерну гру "Собачий кайф".

Як відомо, у серпні до Нацкомісії було подано звернення про заборону популярних мультиків "Шрек", "Маша і Ведмідь", "Телепузики", "Покемони", "Сімпсони", "Губка Боб", "Лунтік".

Їх звинуватили у тому, що це - "експеримент над дітьми, в результаті якого з дітей та молоді сплановано формують злочинців та збоченців". Для розгляду справи Нацкомісія з моралі створила спеціальну комісію з числа дитячих психологів і психіатрів, педагогів, мистецтвознавців, судових експертів.